Toen ik dit blog begon was het niet veel meer dan een notitieblok van wat ik maakte. En nu begint het dat weer te worden. Ik maakte de afgelopen twee …
Pancake, kaasje, vijg
Dat was tenminste het plan, maar ik kon nergens vijgen krijgen. Dus het werden blauwe bessen. Het kaasje was een La Tur, een Italiaans roomkaasje van gemengde melk. Snij dat …
Zoetzure chilisaus #1
Deze post is onderdeel van een serie over pepers. Zie: https://www.mrooijer.nl/blog/2022/pepers/ voor de index van de hele serie. Hoe begin je een experi,emt? Ik las gewoon een aantal receptem om …
Pepers
Ik ben tamelijk verzot op pepers maar heb mij ook altijd afgevraagd waarom de hele mensheid dat eigenlijk is. De rode peper komt uit Zuid Amerika en begon – volgens …
Mosselen sous vide
Ik had de afgelopen weken een paar keer mosselen buiten de deur gegeten en toen kreeg ik toch heel veel zin om het zelf weer eens te maken. Ik had …
Oud recept in nieuwe wok
Ik heb al een aantal maanden een nieuwe wok van gehamerd “carbon steel”. Hij is licht, niet te groot en is geschikt voor inductie. Dat is wat ik heb. Heel …
Sateh Ajam Madura van de BBQ
Gisteren maakten we sateh op de Green Egg van mijn zoon. Ik had de kip eerst thuis gemarineerd en aan de stokjes geregen. Het is een recept dat ik ruim …
Midi Hamburgertjes
Donderdagavond maakte ik een tiental hamburgertjes die que grootte tussen de mini’s en gewone hamburgers in zitten. Ik bakte ze nog niet, dat deed ik vrijdag. En vanavond warmde ik …
Salade langoustines
Ik kocht 1,5 pond langoustines (groot formaat, dus zeer prijzig) bij Schuitemaker gisteren en vandaag wilde ik daar gegrilde langoustines van maken volgens een recept van NJAM-tv. Maar helaas, ze …
Proeven, proeven …
… en proeven. Ik maakte een bavarois-achtig toetje met aardbeien en citrusvruchten. Sinaasappel, mandarijn, limoen, aardbeien in de slow juicer en daarna inkoken met een beetje suiker. Maar daar ging …
Smaakbommetjes
“Hoog op smaak” is zo’n kookterm waar je alle kanten mee uit kunt maar meestal betekent ’t niet meer dan ruim kruiden. Ik versta er liever iets anders onder: de …
Tomatencoulis, asperges
Ik maakte vrijdag een recept dat een paar jaar geleden hier al eens voorbij kwam: asperges met een tomatencouls. Een coulis is een deftig woord voor een saus van gepureerde …