jun 232018
 

Kortgeleden at ik ergens een sandwich met gerookte zalm en eiersalade. Nou, dat kon beter dacht ik. En dat klopte. Zelfgemaakte eiersalade, zelfgemaakte mayonaise, een beetje gerookte zalm van Bawykov uit Roelofarendsveen en een asperge van gisteren nog even gegrild, het was echt goddelijk op een vers stukje ciabatta. Wat een traktatie!

Het belangrijkste in de eiersalade is 8 superverse eieren.

Kook er 6 van. Maar dat gaan we niet zomaar doen: ze moeten half hard en daarvoor gebruiken we een restaurant-trucje. Doe de eieren in een stevige pan (niet te groot) en vul die met koud water tot de eieren ongeveer 2 cm onderstaan.  Breng aan de kook tot het echt goed borrelt. Dan de deksel er op en van het vuur af halen. Zet de wekker op 8 minuten. Voor grote eieren 9-10 minuten.

Vul ondertussen een grote schaal met veel ijskoud water.  Als de tijd is verstreken vis je de eieren met een schuimspaan uit de pan en laat je ze schrikken in het koude water. Niet er uit halen, in het water af laten koelen.

Omdat ze het makkelijkst pellen als ze nog wat warm zijn, kun je ze al onder water pellen. Echt, dat gaat prima.

Tijdens het afkoelen maak je een verse mayonaise met 2 dooiers en arachideolie. Ik tik het gewoon met een garde, maar er is ook eem truc met de staafmixer: klik hier.

Dan prak je de gepelde eieren fijn in een kom, maakt aan met wat van de mayonaise en kruid het met bijv. peterselie, bieslook, peper en zout, gewoon wat je verder lekker vindt.

Inspiratie: serious eat

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)