dec 202009
 

Het fel oranje stukje van de St. Jacobsschelp (Coquille) is het voortplantingsorgaan. Het wordt Koraal genoemd, of Corail, of gewoon Kuit. Het ontbreekt bij de al schoongemaakte coquilles, maar waarom? Ik denk nu om maar één reden: het is lastig schoonmaken.

Een week geleden schreef ik dat je het er af kunt halen en er van alles mee kunt doen, maar dat klopt niet helemaal. Veel beter: je kunt het ’t beste gewoon bij de coquille serveren!

Ik heb het ooit zo geleerd: als je een verse coquille goed (en voorzichtig) schoonmaakt heb je dat witte cilindertje, de spier, en er aan vast een fel oranje stuk: het kuit. Let wel: er aan vast. Vorige week lukte me dat nauwelijks, maar die coquilles waren ook niet goed vers. Vandaag ging het veel beter, al was mijn schoonmaken nog niet perfect.

Dat koraal is het lekkerste stukje van de Coquille! De smaak is iets intenser dan van de rest. Misschien dat er andere soorten zijn waarin de smaak te overheersend is, bij deze (die kwamen uit Noorwegen) zeker niet.

Hoe maak je dit moois klaar? “Dep ze droog en bestrijk ze met olijfolie. Gril er mooie ruiten in. Zet de coquilles vervolgens 2 minuten in een hete oven, maar laat ze beslist niet doorgaren.”

Aldus Maartje Boudeling in het Inter Scaldes kookboek van 1998. En zo maakte ik het ook weer een keer. Drupje citroen er over en een beetje peterselie. Goddelijk.

Je kunt dus wel wat anders met het koraal doen, zoals extra smaak toevoegen aan een visbouillon of er een pasta saus van maken, maar voorlopig is dit voor mij toch echt de beste manier.

En vooral niet, ik herhaal, niet, gratineren met parmezaanse kaas zoals in zo veel recepten staat.

  7 Responses to “Wat doen we met het koraal? Opeten!”

  1. Helemaal mee eens, pamezaanse kaas is heerlijk, maar overheerst de (meestal) geweldige smaak van Corail. Het ‘stetje’ zoals op de foto geniet mijn voorkeur !

  2. gewoon de ‘kuit’ bakken met een sjalotje, scheutje wijn en een beetje visbouillon, een paar minuutjes en bij de gebakken ‘spier’ serveren, garneren met wat bieslook of peterselie … à la Française … Mmmmm

    Probeer ook eens risotto, met koraal mee in de bereiding … Valt reuze mee!

  3. De koraal kan je drogen in de oven op 80 ° en fijn malen gebruik het om te kruiden of je gerechten te kleuren

  4. Wat voor onzin allemaal. Het beste is de coquilles zijn met koraal. Het feit dat ze moeilijk te vinden zijn heeft te makeN met het punt dat in massaproductie, ze moeilijk de coquilles met de koraal kunnen schoonmaken. Maar… het staat buiten kijf dat met koraal super lekker is !!

  5. Net terug uit Frankrijk. Overal werden de coquilles met corail er nog aan geserveerd ;).

  6. Ik maakte een koraalsaus: knoflook en sjalot fruiten, een flinke scheut pastis (Ricard, 51 enz), 1 visbouillonblokje en daarin de koraal laten garen. Met een garde goed doorgeroerd waarbij de koraal uiteen valt. Het resultaat was een overheerlijke, romige saus die ik op de gebakken coquilles serveerde. Aanrader!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)