okt 072012
 

Dit maak ik vaker. Het is een familierecept dat langzaam maar zeker is geëvolueerd naar de huidige versie, die toevallig weer heel dicht ligt bij het recept van Elisabeth David in French Provincial Cooking. Stoofpotten worden het lekkerste als je ze de vorige dag klaar maakt, maar dat lukte niet helemaal dit keer. En bedenk dat stoofpotten het beste worden als ze tegen de kook aan blijven, maar ze mogen niet uitbundig pruttelen. Vandaar dat de pan de oven in gaat, dat werkt heel anders.

Eerst marineren we het vlees (zaterdag avond en nacht):

 • 1 middelgrote ui
 • snufje tijm
 • 4 blaadjes laurier
 • 5 kruidnagels
 • schoongemaakte stelen van een bos peterselie
 • rode wijn (ongeveer een halve fles goede bourgogne)
 • eventueel wat peper en zout op het vlees
 • 1 kilo sukadelappen gesneden in kleinere lappen van ongeveer 4 bij 4 cm.

Doe alles in een schaal waar op de bodem het krap in past. Zorg dat er zoveel wijn over gegoten wordt dat het vlees net onder staat. Roer een paar keer voorzichtig door elkaar en marineer de hele nacht.

De volgende ochtend gaan we verder. Vlees er uit halen en de marinade zeven en bewaren. Gebruik:

 • 120 gram spekjes
 • 5 schoongemaakte tenen knoflook
 • bloem
 • olijfolie
 • winterpeen in plakjes
 • bleekselderij — kleine stukjes van 2 stengels
 • 5 sjalotjes schoongemaakt en in 4-en gedeeld
 • de marinade en nog wat extra rode wijn

Bak de spekjes uit in de olijfolie, zodat je genoeg vet hebt om in een paar porties het vlees te braden. Leg de spekjes even opzij. Braad het vlees bruin in een paar porties op hoog vuur. Dan 1-2 eetlepels bloem er over om al het vet te absorberen. Vervolgens alle ingrediënten in een grote pot die 2:20 uur op 150-200 graden in de oven gaat.

Eind van de middag: nog 1- 1,5 uur pruttelen op 120-150 graden in de oven of op een pitje van het fornuis.

 • 250 gram schoongemaakte en grof gesneden champignons (aanbraden in boter)
 • een hand verse zilveruitjes of sjalotjes schoongemaakt
 • een scheut fond

Champignons eerst een beetje aanbraden in boter. Het liefst gebruik ik hier verse zilveruitjes, maar die kan ik al een paar jaar niet meer krijgen (terwijl het nu toch het seizoen is). In ieder geval géén zure uitjes uit een potje!

Dit is voor ons de lekkerste boeuf ooit. Met stokbrood en haricots verts. Hij was weer als vanouds.

  14 Responses to “De beste Boeuf Bourguignon (2)”

 1. Het is dat ik geen vlees eet… Ik kan me Boeuf Bourguignon nog wel goed herinneren uit mijn vleesperiode en dit lijkt me een erg goed recept. Natuurlijk wel met een beetje verantwoord vlees.

 2. mijn ervaring is dat de sucadelappen die hier gebruikt worden doorgaans te dun zijn.
  de blokjes zijn in frankrijk altijd ” blokken” , groter… sap blijft er dan ook beter in bewaard.
  35 jaar ervaring

  hans zilversmit

 3. Ik koop regelmatig verse zilveruitjes bij de Sligro. Misschien heb je iemand in je omgeving met een klantenkaart?

 4. De pan staat in de oven en het ruikt heerlijk! Bij de slager heb ik biologische riblappen gekocht, een heel dikke plak waarvan ik grote brokken heb gesneden. Er werd me beloofd dat het zou smelten in dee mond, ben benieuwd.
  De zilveruitjes zijn in Eindhoven te koop bij een turkse supermarkt (woenselse markt), ook in andere steden kun je ze vast bij zo’n winkel kopen. Bedankt voor het heerlijke recept.

  • Ben benieuwd hoe het smaakte! En inderdaad, nadat ze een paar jaar nauwelijks te krijgen waren, zijn de zilveruitjes gelukkig weer volop vers te vinden!

 5. Hallo Jan, vanmorgen hadden we het over de “wijn”. Ik heb net bij Hoogvliet een chardonney zonder alcohol gezien. Dat kan natuurlijk ook voor de dames! Groet Jose

 6. Beste Jan,
  bij toeval kom ik op jouw site terecht en heb jouw/jullie boeuf gemaakt voor mijn familie die kwamen eten.
  Het was 1 groot succes! HEERLIJK en voor herhaling vatbaar, thanks!
  Herrie Geuzendam

 7. Goedemorgen Jan,
  Ik heb de Boeuf Bouguignon gegeten bij m’n vriendin (chef-kok) en ik moet je bekennen dat deze voortreffelijk was, 2e dag nog lekkerder. Ze heeft het geheel volgens jouw recept gemaakt!
  We hebben tevens een goede fles Bourgogne gebruikt om niks aan het toeval over te laten.
  Chapeau Jan! We hebben je website ontdekt en gaan nog veel meer culinaire zoektochten uitproberen.
  Onze dank is groot!
  Monique Vasen

  • Dank je voor deze leuke reactie. Ik heb het zelf al een hele tijd niet meer gemaakt, maar krijg daar nu ook weer zin in.

   Ik ben benieuwd wat jullie erbij hadden. Aardappelpuree? Boontjes? Dat deed ik vaak maar zou ik wel eens anders willen.

   • Ik vind het ook een heerlijk recept! Ik maak het in een gietijzeren tajine met minikrieltjes die ik wat later toevoeg en dan op de bodem leg, zodat ze meegaren in de saus.

 8. Graag gedaan! Wij hadden er aardappel puree bij met peen, bleekselderij, rode uien. Dat laatste volgens jouw recept.

 9. Goedemorgen Jan,
  ik ben me aan het oriënteren voor kerst en kwam op jouw website….elk recept voor Boeuf Bourguignon is anders… maar dat dit de oven in gaat lijkt me wel makkelijk, mijn vraag is wanneer de deksel er op of af moet?! Tevens moet ik het maken voor 8 personen, moet ik dan alles in het recept verdubbelen?

  • Nee, de deksel moet er echt op. Anders kookt het in de kortste keren droog. Ik gebruik een stevige gietijzeren pan (zeg van Le Creuset of Staub),. In de oven komt de warmte van alle kanten en dat gaart veel beter en gelijkmatiger dan als de pan op het fornuis staat en de warmte uit de bodem komt. Het mooie is dat in de oven de warmte boven in de pan ook boven de 100 graden komt en dat komt de smaak in mijn ervaring ten goede (al weet ik niet waarom).

   Mijn vuistregel is 150 gr vlees per persoon bij een hoofdgerecht, maar boeuf vindt men vaak zo lekker dat je rustig 2-2.5 ons per volwassene kan maken. Als er over is, geen probleem, de volgende dag is het alleen maar lekkerder. Dus vermenigvuldig rustig de hoeveelheden met twee.
   Alleen die hoeveelheid knoflook zou ik verminderen. Daar ben ik tegenwoordig niet zo dol op.

   Succes!

 10. Hij was heerlijk! We hadden 1,5 kilo perfecte riblappen met precies genoeg vet. Omdat we niet van heel veel wijn door een stoverij houden hadden we wat te weinig marinade waardoor het vlees 2 cm. droog stond toen het in de oven ging. Het was een gokje, maar die pakte heel goed uit. Stoverij met een bite (en een heerlijk La Trappe dubbel)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)