aug 292021
 

Gisteren maakten we sateh op de Green Egg van mijn zoon. Ik had de kip eerst thuis gemarineerd en aan de stokjes geregen. Het is een recept dat ik ruim 13 jaar geleden ook al eens op dit blog heb gezet. Toen was het voor een verjaardagsfeest van mijn dochter in onze tuin.

Marinade

Dit is een complexe marinade voor ruim een kilo kipdijfilet die ik eerst in dunne repen heb gesneden. Dan kun je vrij snel op de Japanse manier de kip op stokjes rijen. Maar eerste de samenstelling van de marinade:

 • 4 sjalotjes, 6 tenen knoflook fijngesneden
 • dit met een klein beetje water fijn malen in de blender of keukenmachine
 • 2 tl elk van loas, koenjit, gemberpoeder en ketoembar
 • 4 tl basterdsuiker
 • 2 tl elk van deze pasta’s: kemiri, sereh en tamarinde
 • 2 el sambal brandal en 4 el ketjap manis.

Na de eerste keer fijnmalen kun je de ui en knoflook eventueel overdoen in een grote kom en de rest gewoon door elkaar roeren. Daarna alle reepjes kip er dorrheen mengen en het mengsel afgedekt minstens 8 uur in de koelkast. Bij mij was dat zelfs 24 uur.

Gereed maken

Sateh-stokjes minimaal een half uur in water leggen. Het rijgen is een beetje een knoeiwerkje: haal de reepjes kip met je linkerhand uit de marinade en prik ze op een sateh-stokje in je rechterhand. Twee of drie reepjes per stokje. Laat ze uitlekken op keukenpapier en dep die dan per portie droog met nog meer keukenpapier. In aluminiumfo;ie gewille;d bewaren in de koelkast tot transport.

Door de lange marinade-tijd neemt de kip flink wat vocht op die allemaal verdampt tijdens het grillen. Met gesloten deksel van de Green Egg 10, resp. 5 minuten per kant was ruim voldoende voor volledig garen. Het kan wellicht iets korter.

Ik had thuis een klein stukje in de koekenpan voorgebakken en geproefd en vond het wel pedis, ik was even bang dat mijn kleinzoon het niet zou lusten. Niets was minder waar, hij ( 7 jaar) kon er niet van afblijven en at er van ons allen het meeste van.

  2 Responses to “Sateh Ajam Madura van de BBQ”

 1. Beste Jan van Rongen,

  ziet er allemaal lekker uit en ik zou bijna daar over willen gebinnen. koken en eten
  is een van mijn grote hobbies.
  maar ik heb een geheel andere vraag:
  ik lees over je banden met de Goubitz familie en vond een hele mooie foto van
  Izaak , Mary en Lea op je twitter. ik zou daar heel graag een wat hogere kwaliteit (beter dan de foto van twitter) digital kopie van willen hebben. is dat mogelijk? mvg, Marcel

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)