mei 142022
 

Ik heb al een aantal maanden een nieuwe wok van gehamerd “carbon steel”. Hij is licht, niet te groot en is geschikt voor inductie. Dat is wat ik heb. Heel erg goed zelfs, kan heel snel immens heet worden, behoeft nauwelijks onderhoud, komt met een metalen spatel (handig!) en een deksel van superlicht hout die bij mij niet goed sluit. Het wordt geimporteerd door een Amerikaans-Chinese blogger Mandy via de site van Souped up Recipes [1]. Elke week een nieuw recept en ook een nieuwe video op Youtube [2].

De wok en toebehoren.

Het geheel kost ongeveer 50 euro. [3]

– – o o o – –

Tja, waarom schrijf ik dat? Omdat ik afgelopen vrijdag er voor het eerst een op zich vaker gemaakt bami-recept in maakte en iedereen het zo veel beter vond. Dat ligt misschien een beetje aan mijn betere techniek, maar vooral aan de prestaties van deze wok.

Maak eerst alle ingredienten klaar in aparte bakjes of schaaltjes:

  1. Gember, ui, sjalot, het wit van bosui fijngesneden en een groenen papika in stukjes van 1 bij 1 cm
  2. Halve prei en halve paksoi wat grover gesneden. De helft van een bos selderij.
  3. Optioneel: knoflook en rode peper
  4. Een omelet van 3 eieren met wat kruiden als bieslook. Wat zout en peper. Ragfijn gesneden.
  5. Taugé (1,5 ons), het groen van de bosui en de andere helft van de selderij fijn gesneden.

Tenslotte heb je wat olie nodig en lichte sojasaus en Mirin, een wat zoetere kookwijn. Dit keer gebruikte ik wat sake trouwens, die is minder zoet.

Goed, als dit allemaal klaar is, zet je de wok op hoog vuur. Ik bewaar de wok met een licht ingevette binnenkant, Als de wok gaat walmen is hij heet genoeg. Klein beetje olie erbij en de eerste bak ingrediënten kan er meteen in. Hitte iets terug brengen en wel blijven omscheppen. Dat duurt een minuutje. Dan bak 2, die heeft iets langer nodig. Gebruik je knoflook en rode peper, die dan halverwege toevoegen. Blijf omscheppen en de temperatuur hoog houden.

Je kunt aan het blad van de paksoi zien of het gaar genoeg is. Zet dan wat zachter, voeg de omelet toe en de Mirin (op gevoel een eetlepel) en de soja-saus. Hier moet je vooral op het zoutgehalte letten, want de Japanse is bijv. veel zouter dan de Chinese. Laat even inkoken want we willen geen plasje vocht onderin de pan. Zet daarna de pit op warmhoud-stand en de deksel op de wok.

Kook intussen de nestjes mie, 12 stuks. Deze hoeveelheid is (net als het groentemengsel) voor 4 ruime porties. De gaartijd van de Conimex mie is 12 minuten, maar na 10 minuten mag de mie wel bij de groente, knip deze in wat kleinere stukken, warm weer flink op en doe dan pas de inhoud van bakje 5 er nog bij. Goed doorroeren en klaar.

Net als bij pasta haal ik de mie gewoon direct uit de kookpan en laat deze hooguit even daarboven wat uitlekken. Het gaart nog een minuutje na in de wok en bij het opdienen, dus het is precies goed als het op het bord ligt.

Geserveerd met eerder zelf gemarineerde en gegrilde kipsaté die op het laatst nog even een extra tikje warmte in de oven krijgen. De favoriete pindasaus is hier van Calvé.

– – o o o – –

[1] https://soupeduprecipes.com/ voor alle recepten

{2] https://www.youtube.com/channel/UC3HjB3X8jeENm46HCkI0Inw/ voor de videos

[3] Ik heb hem hier gekocht: https://curatedkitchenware.com/products/carbon-steel-wok-with-flat-bottom?variant=40317060448464/ Ik weet niet of die link nog werkt maar het was destijds iets van € 55.

Op Amazon.nl is het ingewikkeld: de kale wok staat er voor € 35, maar het hele pakket kost daar meer dan € 130 euro en dat is dus duidelijk afzetterij. Je kunt het ook importeren vanuit de USA met amazon.com, en dan is het weer aanzienlijk goedkoper (zo’n $65 inclusief verzenden).

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)