dec 132007
 

Arnab Moehammar.

Arnab is konijn, maar wat Moehammar betekent weet ik [nog] niet. Wat ik wel weet is dat dit één van de lekkerste recepten is van de afgelopen maanden. Er lagen gisteren nog twee doosjes konijn bij de AH en die moest ik maar meteen confisceren.  Gezocht met Google naar een interessante manier om de konijn te verwerken, en ik vond deze versie. Er waren slechts twee wezenlijk verschillende varianten van dit recept, dus mag ik nu mijn eigen versie toevoegen.

Je hebt Ras-el-hanout nodig. Dat is een Marrokaans kruidenmengsel. Ik maakte het al eens zelf, op aanwijzigingen van Arabesque.  In de simpelste versie neem je een theelepel elk van 8 kruiden:

  • gemalen zwarte peper
  • gemalen komijnzaad
  • gemalen kummel
  • gemberpoeder
  • gemalen korianderzaad
  • kruidnagel
  • piment
  • kaneel — nee hiervan wel twee theelepels

En doe er dan ook nog maar wat cayenne  peper bij. Maar we dwalen af.

  • een in zes stukken gehakt konijn
  • 5 tenen knoflook (gehakt)
  • 3 blaadjes laurier
  • hand rozijnen
  • sap van 3 sinaasappels
  • olijfolie

Braad het konijn in de olie, ik deed dat in twee batches. Als ze een mooi donker korstje hebben gaan ze in een ovenpot, met de rest van de ingrediënten en drie flinke theelepels Ras-el-hanout. Wat een feest van geuren. Gewoon een uurtje laten pruttelen op 180 graden.

Dan maken we ondertussen wat groentes. Die stoom ik heel snel in mijn stoomoven — broccoli, bloemkool, rode paprika. Besprenkel met olijfolie. Doe er een hand-sinaasappel in partjes door. En lekkere Griekse zwarte olijven. En amandelschaafsel. Neem een verlaten pepermolen en vul die met wat komijnzaad. Ga flink tekeer met deze molen over de groentes. Laat rustig afkoelen.

Als de oven bliept halen we de schaal er uit en leggen het konijn in een schotel. De saus gieten we over in een koekenpan, waar we hem nog wat binden met allesbinder of een maizena-papje. Strooi er een paar eetlepels gehakte peterselie, munt plus koriander over. Neem wat brood erbij, wij hadden een mooi stukje met rozemarijn en knoflook gekruid Focaccia.

  One Response to “Marokkaans in sinaasappel gestoofd konijn”

  1. Dit recept is 15 jaar oud en tegenwoordig gebruik ik zeker dubbel de hoeveelheid kruiden. Voeg ook venkelzaad toe aan het kruidenmengsel, Als je zaden in plaats van poeder gebruikt, pof die zaden eerst in een pan en hak, wrijf of snij die dan fijn.

    PS Als je van te voren het konijn bloemt krijg je een mooier korstje en bindt de saus ook sneller en beter,

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)