Over mij

 

Mijn eerste kennismaking met Internet was in 1992. Vijf jaar nadat ik was vertrokken als software development manager bij Elsevier Science bezocht ik nog één keer een netwerkbijeenkomst voor de uitgeversbranche, en daar demonstreerde men Gopher, de voorloper van het World Wide Web. Ik was meteen om, en zodra het mogelijk werd was ik aangesloten bij de eerste ISP in Nederland. Peperduur. We schaften in ons consultancy bedrijf een paar nieuwe laptops aan met Windows (iedereen werkte nog gewoon met DOS) , deelden met z’n vijven hetzelfde internet account en gingen het net op met Mosaic en Trumpet. Allemaal uit het opleidingsbudget zodat we  onze klanten innovatief zouden kunnen adviseren.

Privé had ik ook snel een account, en mijn eerste website maakte ik op het nu verdwenen Geocities. Gefascineerd was ik door de technische mogelijkheden. Ik leerde nog even Python en PHP er bij, maar de tijd ontbrak om er erg veel mee te doen. Want naast een drukke baan had ik nog een hobby: koken. Daar heb ik nu al een jaar of zes over geblogd.

CV

1948 geboren

1960 – 1966 Gymnasium Beta

  • 1965: 5e plaats Nederlandse Wiskunde-Olympiade

1966 – 1977  Universiteit Leiden

  • 1972: doctoraal wiskunde met bijvak statistiek (cum laude)
  • 1972 -1977: diverse onderwijs- en onderzoeksfuncties

1977 – 1987 Diverse bedrijven en instellingen

  • software ontwikkeling in bibliotheken en uitgeverijen
1987 – 2008 Coopers & Lybrand (later PwC)
  • sr consultant, manager, director (advies op het gebied van ICT)
  • vanaf 2001 intern director automatisering
2008 – heden
  • vuttend en zo nu en dan bij-klussend
Ik heet dus Jan van Rongen, maar op internet kennen veel mensen mijn als Mr Ooijer. Dat heeft een reden. Ik was voorzitter van de Nederlandse Go Bond, en in die periode rond 2000 was onder Go-spelers een Japanse strip en tekenfilm “Hikaru no Go” immens populair (over een jongetje dat een bijzondere gave voor dat spel heeft). In die strip komt de voorzitter van de Nederlandse Go Bond ook voor en die heet dan Mr Ooijer. De adviseuse van de makers van de strip is ook nog bij ons op bezoek geweest, in 1999, maar toen bestond Mr Ooijer al in de strip, dus, nee, deze figuur was niet naar mij gemodelleerd. Maar het was jaren lang een logisch pseudoniem op internet, dus ik laat het maar zo.