dec 142009
 

Coquilles in de schelp: vaak hand gestoken. Een duurzaam product waar geen sleepnet aan te pas komt. En waar geen zand in zit.

Voordeel van deze verse coquilles (in de schelp) is dat ze veel meer naar zee smaken dan de al schoongemaakte. Ook heb je dan het fel oranje koraal er nog aan, dat je voor van alles en nog wat kunt gebruiken, maar dat vrijwel nooit bij de schoongemaakte coquilles zit. Nadelen? Ja ook: het is duur, je moet het zelf goed schoonmaken en het is ook een kwetsbaar produkt dat snel bederft.

Ik ga niet uitleggen hoe je coquilles schoonmaakt, dat moet je wel even weten, en laat anders de visboer het er bij één een keer voordoen. Verder is dit een simpel maar spectaculair recept. Voor twee personen als voorgerecht.

  • 4 coquilles in de schelp
  • 2 velletjes bladerdeeg (diepvries), elk in vier repen gesneden
  • beetje boter
  • beetje witte wijn
  • wat gesnipperde sjalot
  • wat gesnipperde peterselie
  • eventueel beetje prei
  • eventueel een eierdooier

Maak de schelpen open met een paletmes. Maak de coquilles schoon, snij het wit doormidden; snijd het koraal in kleinere stukjes (of leg apart voor iets anders). Vul twee diepe schelpen met twee coquilles elk. Doe er een beetje boter, witte wijn, sjalot, groenten en kruiden over. Leg de bij behorende platte schelpen er boven op.

Maak met het bladerdeeg de randen van de schelpen goed luchtdicht. Bestrijk eventueel met wat dooier.

Oven voorverwarmd op 215 graden. Doe 10-15 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is. Dien op op een bord met een bergje zeezout zodat de schelp goed stevig ligt.

Allemaal tegelijk aan tafel voorzichtig openen en de heerlijke geuren die met de stoom ontsnappen opsnuiven!

Bewaar de schelpen — het zijn uitstekende bakjes om in te gratineren.

  One Response to “Ingepakte St. Jacobsschelpen”

  1. Dit is een van de weinige keren dat ik iets positiefs over koraal lees. In het boek “Fish & Fish” staat 1 (koraalsaus)recept, maar ben benieuwd of er nog een vervolg komt op dat ‘voor van alles en nog wat gebruiken?’ Die schelpen gooi ik dus wel weg, ooit bij Dille & Kamille bordjes in coquillevorm gehaald, staat wel chic ;-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)