jun 162019
 

Ik maakte vrijdag een recept dat een paar jaar geleden hier al eens voorbij kwam: asperges met een tomatencouls.

Een coulis is een deftig woord voor een saus van gepureerde groenten of vruchten. Die saus wil je graag “hoog op smaak” hebben, dat betekent dat je de tomaten eerst zou kunnen grillen in de oven en dan pureren, of/en dat je naderhand de saus inkookt.

 • 750 gram tomaten ontveld en van zaden ontdaan
 • klein sjalotje
 • 1/4 teentje knoflook
 • 1 à 2 theelepel bouillonpoeder zonder zout
 • beetje peper
 • 2 eetlepels olie

Dit allemaal in de blender doen en goed pureren. Dan in een koekenpannetje opwarmen en laten doorkoken. Als het te snel gaat ondertussen wat water toevoegen.

Ik bond de saus met wat allesbinder. Dan kun je hem ook opnieuw opwarmen. We aten het met sosu-vide asperges, nog steeds een van de beste wijzes van asperges garen. De volgende foto is van destijds, gewoon met blokjes tomaat , niet met de coulis:

Koken gaat nog prima, maar op dit blog laat ik het het laatste jaar afweten omdat mijn ogen achteruit zijn gegaan en met name het nabewerken van foto’s veel moeite kost. Maar ik heb toch behoefte om zo nu en dan wat recepten vast te leggen, al was het maar voor mijzelf. Dus als jullie als lezer het ook leuk vinden om hier zo nu en dan weer iets te vinden, dan hoor ik dat graag.

sep 302018
 

Dit was een recept van mijn kookles. Ik heb er wel wat aan zitten sleutelen maar het is niet wezenlijk veranderd.

Maiskoekjes

 • 60 gr zelfrijzend bakmeel
 • 40 gr polenta
 • 150 gram gekookte mais ( blik of vers)
 • snuf komijnpoeder; p/z
 • 50 gram crème fraîche (of volle melk)
 • eetlepel olijfolie

De helft van de mais pureren en door de room en het ei mengen.

Meng met de rest van de ingrediënten tot een beslagje. Bak die in niet te grote kookringen in een droge nonstickpan. Als de onderkant lichtbruin is de koekjes uit de ringen snijden (niet in de pan!) en de andere kant bakken.  Probeer de koekjes niet te dik te maken, ze moeten wel goed garen.

Salsa

 • ontvelde en ontpitte tomaat in kleine blokjes
 • stuk rode paprika in kleine blokjes
 • fijn gesneden koriander
 • fijn gesneden lente-ui
 • wat fijn gesneden rode peper, wat zout
 • wat limoensap, wat olijfolie

Bovenstaande is een beetje de standaard salsa, allen met rode in plaats van groene ingrediënten. Door elkaar mengen en op smaak maken met limoen, peper en zout.

Garnalen : grote garnalen of gamba’s pellen, darmkanaaltje verwijderen en verder open snijden in een soort vlindervorm. Insmeren met olie en grillen of bakken.

jul 072018
 

Ik maakte donderdag weer eens een ouderwetse (nou ja) taart met een bavarois-achtige vulling. Het is een voortdurend evoluerend recept geweest dat begon als een poging de -overigens heerlijke- limoncello cheese-cake te verfraaien met aardbeien. Dat ging wat lastig met een taart die zo lang in de oven stond, dus al snel verving ik de vele eieren kostende cheese-cake met iets luchtigers: bavarios.

Op den duur werd het een smaakexplosie van vers fruit. De eerste keer dat die smaak ook zo intens werd was in augustus 2013, toen ik er 16 maakte voor een wekelijkse praatgroep.  Grappig dat toen nog als herinnering aan het oude recept de eerste paar laagjes bestonden uit de oude limoncello-taart: starten met verkruimelde koekjes en dan een laagje cheese-cake.

Nu zijn alle laagjes anders. De bodem wordt gevormd door de yuzu-cakedie met zijn frisse citrus-smaak het heel erg goed doet bij de rest. Neem ongeveer de helft van de ingrediënten in het cakejes-recept.

Ik weet nu dat de diepe kleur van de bavarois komt van de schillen van de blauwe bessen. Sap uit de sapcentrifuge kleurt wat minder fel.

Als vruchten zitten er kersen, aardbeien, frambozen en nog wat losse blauwe bessen in Een beetje achteloos in twee lagen, de eerste van de kersen en  bavarois bestrooid met wat chocoladehagel; de tweede vooral met aardbei.

Voor het bavarois recept zie een jaar gelden hier.

De Yuzu-cakejes staan hier.

De eerste fruit-bom staat hier.

jun 232018
 

Kortgeleden at ik ergens een sandwich met gerookte zalm en eiersalade. Nou, dat kon beter dacht ik. En dat klopte. Zelfgemaakte eiersalade, zelfgemaakte mayonaise, een beetje gerookte zalm van Bawykov uit Roelofarendsveen en een asperge van gisteren nog even gegrild, het was echt goddelijk op een vers stukje ciabatta. Wat een traktatie!

Het belangrijkste in de eiersalade is 8 superverse eieren.

Kook er 6 van. Maar dat gaan we niet zomaar doen: ze moeten half hard en daarvoor gebruiken we een restaurant-trucje. Doe de eieren in een stevige pan (niet te groot) en vul die met koud water tot de eieren ongeveer 2 cm onderstaan.  Breng aan de kook tot het echt goed borrelt. Dan de deksel er op en van het vuur af halen. Zet de wekker op 8 minuten. Voor grote eieren 9-10 minuten.

Vul ondertussen een grote schaal met veel ijskoud water.  Als de tijd is verstreken vis je de eieren met een schuimspaan uit de pan en laat je ze schrikken in het koude water. Niet er uit halen, in het water af laten koelen.

Omdat ze het makkelijkst pellen als ze nog wat warm zijn, kun je ze al onder water pellen. Echt, dat gaat prima.

Tijdens het afkoelen maak je een verse mayonaise met 2 dooiers en arachideolie. Ik tik het gewoon met een garde, maar er is ook eem truc met de staafmixer: klik hier.

Dan prak je de gepelde eieren fijn in een kom, maakt aan met wat van de mayonaise en kruid het met bijv. peterselie, bieslook, peper en zout, gewoon wat je verder lekker vindt.

Inspiratie: serious eat