aug 292021
 

Gisteren maakten we sateh op de Green Egg van mijn zoon. Ik had de kip eerst thuis gemarineerd en aan de stokjes geregen. Het is een recept dat ik ruim 13 jaar geleden ook al eens op dit blog heb gezet. Toen was het voor een verjaardagsfeest van mijn dochter in onze tuin.

Marinade

Dit is een complexe marinade voor ruim een kilo kipdijfilet die ik eerst in dunne repen heb gesneden. Dan kun je vrij snel op de Japanse manier de kip op stokjes rijen. Maar eerste de samenstelling van de marinade:

  • 4 sjalotjes, 6 tenen knoflook fijngesneden
  • dit met een klein beetje water fijn malen in de blender of keukenmachine
  • 2 tl elk van loas, koenjit, gemberpoeder en ketoembar
  • 4 tl basterdsuiker
  • 2 tl elk van deze pasta’s: kemiri, sereh en tamarinde
  • 2 el sambal brandal en 4 el ketjap manis.

Na de eerste keer fijnmalen kun je de ui en knoflook eventueel overdoen in een grote kom en de rest gewoon door elkaar roeren. Daarna alle reepjes kip er dorrheen mengen en het mengsel afgedekt minstens 8 uur in de koelkast. Bij mij was dat zelfs 24 uur.

Gereed maken

Sateh-stokjes minimaal een half uur in water leggen. Het rijgen is een beetje een knoeiwerkje: haal de reepjes kip met je linkerhand uit de marinade en prik ze op een sateh-stokje in je rechterhand. Twee of drie reepjes per stokje. Laat ze uitlekken op keukenpapier en dep die dan per portie droog met nog meer keukenpapier. In aluminiumfo;ie gewille;d bewaren in de koelkast tot transport.

Door de lange marinade-tijd neemt de kip flink wat vocht op die allemaal verdampt tijdens het grillen. Met gesloten deksel van de Green Egg 10, resp. 5 minuten per kant was ruim voldoende voor volledig garen. Het kan wellicht iets korter.

Ik had thuis een klein stukje in de koekenpan voorgebakken en geproefd en vond het wel pedis, ik was even bang dat mijn kleinzoon het niet zou lusten. Niets was minder waar, hij ( 7 jaar) kon er niet van afblijven en at er van ons allen het meeste van.

jun 192021
 

Donderdagavond maakte ik een tiental hamburgertjes die que grootte tussen de mini’s en gewone hamburgers in zitten. Ik bakte ze nog niet, dat deed ik vrijdag. En vanavond warmde ik er nog eentje op (zie de foto) – en die was eigenlijk nog lekkerder dan gisteren.

De volgende ingrediënten:

  • 2/3 courgette, geraspt
  • 4 ons rundergehakt
  • 1 tartaar van ongeveer een ons
  • 4 volkoren boterhammen zonder korsten, geroosterd in de oven en fijngemalen in de keukenmachine
  • 250 gram champignons, 2 sjalotjes en een handje peterselie
  • 1 ei
  • wat olie
  • 1 tl komijn, 1 el mosterd, 1 el tomatenketchup
  • peper en zout (niet te veel)

Eerst champignons, sjalotje en peterselie heel fijn hakken en in de olie aanbakken tot gaar (dat heet een duxelles). Dan alles goed mengen in een grote kom en een kwartiertje in de koelkast laten rusten. Neem ondertussen één klein plukje van het mengsel en bak dat zachtjes gaar om te kijken of de smaken juist zijn. Anders moet er misschien nog iets worden toegevoegd, bijv. wat extra komijn.

Leg genoeg keukenfolie klaar en maak dan met een kookring de midi-hamburgertjes. Bedek ze met de folie en bewaar ze in de koeling tot je ze wilt bakken. Dat was dus de volgende dag.

Het bakken moet op een niet te hoog vuur, 3-4 minuten aan elke kant. Dan moet je echt een mooie korst hebben, maar de binnenkant is wellicht nog niet helemaal gaar. Voor het opdienen nog 8 minuten in een hete-lucht oven op 180 graden. Versieren met ringen gebakken rode ui. We aten er gebakken aardappelen en sla bij, met mayo en ketchup.

Er was er vandaag nog een over. Ik maakte nog twee kleine volkorenboterhammen, geroosterd en op maat gesneden. De hamburger met daar op een dikke plak belegen kaas gaat 50 seconden in de magnetron op 650 Watt. Stapelen met het brood, plakjes tomaat, ui en ketchup. Ernaast een paar plakjes (ingemaakte) komkommer

jun 052021
 

Ik kocht 1,5 pond langoustines (groot formaat, dus zeer prijzig) bij Schuitemaker gisteren en vandaag wilde ik daar gegrilde langoustines van maken volgens een recept van NJAM-tv. Maar helaas, ze bleken toch niet groot genoeg (en niet vers genoeg?) om ze volgens dat recept te maken. Door naar plan B.

Schoonmaken: haal de koppen er af en doe die weg. Haal de scharen en pootjes er af en bewaar die. Knip de rest open en haal het vlees eruit. Verwijder darmkanaal. Bewaar de schaal bij de scharen.

Langoustine-olie maken: Dit volgt wel min of meer het NJAM-recept. Snipper een halve rode ui of een hele sjalot. Snipper een teentje knoflook en het rood van een pepertje. Hak de bewaarde scharen en schalen wat kapot met een grof mes (chinees kookbijltje is ideaal). Doe ruim arachide-olie in een pannetje en fruit op hoog vuur groentjes en de scharen en schalen aan. Vijf minuten flink doorroeren en dan van het vuur afnemen. Giet er nog ongeveer 1 dl olie bij en laat afkoelen. Daarna zeven.

Salade: wat gemengde eikenbladsla met heel fijn gesneden bieslook en idem stukjes rijpe mango. Besprenkel met heel goede balsamico-azijn.

Tenslotte: in een pannetje met maar een paar drupjes olie de stukken langoustine aanbraden tot aan alle kanten lichtbruin. Leg op de salade en druppel er ruim wat van de zelf gemaakte langoustine-olie over.

Wow! Dit was toch wel heel goddelijk. Mango en langoustines combineert minstens net zo goed als mango met kreeft.

mei 292021
 

… en proeven. Ik maakte een bavarois-achtig toetje met aardbeien en citrusvruchten.

Sinaasappel, mandarijn, limoen, aardbeien in de slow juicer en daarna inkoken met een beetje suiker. Maar daar ging iets mis mee. Er zat een smaakje in van de schil van de sinaasappel en hoe sterker het sap inkookte, hoe sterker de bittere bijsmaak. Ik besloot het grootste deel weg te gooien en een nieuw citrus-mengsel te maken, gewoon uit de handpers. Helaas had ik niet genoeg aardbeien meer om er opnieuw bij te doen, Weer inkoken met suiker, restant van het oude mengsel er bij in een paar stappen (en proeven of het goed ging). En tenslotte mengen met geklopte slagroom en mascarpone.

Het volledig recept zoals ik het in mijn gedachten wilde maken:

  • 2 sinaasappels, 2 mandarijnen, 1 limoen, 1 pond aardbeien (sap) en inkoken met een beetje suiker
  • 250 gram geklopte slagroom gemengd met 100 gram mascarpone en een beetje suiker
  • 3 blaadjes gelatine geweekt en in het warme vruchtenmengsel
  • dit alles voorzichtig mengen
  • 1 pond van de beste aardbeien voor op de bodem van de vormpjes en op de top
  • ik vul hier mee ongeveer 12 vormpjes.

Ik had maar twee blaadjes gelatine maar dat was te weinig. Drie, misschien zelfs vier is goed. Ondanks alle perikelen was het wel verrukkelijk.