Ik ben al weken op de Italiaanse toer. Geïnspireerd door een paar “puristische” blogs maakte ik wat klassiekers als pasta cacio & pepe, carbonara, marinara en nog eentje met ‘nduja. …
Vorige week wist ik het eigenlijk al: ik zou 2 mei paella gaan maken. Want ik was bij Schuitemaker geweest, en er heilbot, reuzengarnalen en langoustines gekocht. Dat ging dat weekend natuurlijk nooit op in mijn eentje, dus de rest ging de vriezer in. De onderste lade is voor vis, en die was al best vol. Dus paella met flink wat vis uit deze lade.
Ik heb het vaak gemaakt, maar de laatste keer was zeker 15 jaar geleden. Al die tijd stond de geweldige paella-pan van Dille & Kamille geduldig te wachten in een keukenkastje. Werkt perfect op de grootste pit van de inductie-plaat en bakt (bijna) niet aan..
Kip, vis en grote garnalen, dat zou het worden. Spaanse rijst, saffraan en geconcentreerde kippenbouillon liet ik van Crisp komen en vrijdagochtend kon ik eindelijk aan de slag.
Grappig was dat ik na een half uurtje ontdooien, schoonmaken en snijden de mis-en-place voltooid had en me realiseerde dat het binnen 40 minuten klaar kon zijn. Maar ik had nog 4 uur tot mijn bezoek zou komen. Dus pocheerde ik de vis ook nog eerst in een zelfgemaakte boullion van de garnalenresten en groenten. En de garnalen bakte ik apart, vooral die grote behouden dan veel meer smaak. Dat was allemaal niet gepland maar zo werd het wel extra lekker.

Dan nog de stappen voor het maken van een paella.
- verhit ruim olijfolie in de pan
- bak het vlees (kip, konijn e.d) tot grotendeels gaar
- vuur wat lagers
- smoor de ui, en andere groenten die dat nodig hebben
- maak een plekje voor de saffraan en rooster die even mee
- bak de rijst mee en blus die af met wat witte wijn of sjerry
- kruid met paprika poeder , voeg vis en groentes toe die nog moeten garen
- overgiet met boulion – 1,5 liter op 300 gram rijst voor mij
- laat 25 minuten sudderen; paar minuten voor tijd de gegaarde ingredienten er op leggen
- je kunt het laten doorgaren tot je ruikt dat er een korstje rijst op de bodem komr, dan doorscheppen en evt. warm houden in de oven
- citroen er bij, kruiden er over heen en opdienen.
Er zijn nog wat opmerkingen te maken. Ik kruid heel matig omdat mijn vriendin daar heel snel slecht op reageert. Je kunt ook gerookt paprika-poeder gebruiken, knoflook en een beetje spaanse peper.
De kippenboullion is een bijzonder product van De Kleine Soepfabriek.