jul 072018
 

Ik maakte donderdag weer eens een ouderwetse (nou ja) taart met een bavarois-achtige vulling. Het is een voortdurend evoluerend recept geweest dat begon als een poging de -overigens heerlijke- limoncello cheese-cake te verfraaien met aardbeien. Dat ging wat lastig met een taart die zo lang in de oven stond, dus al snel verving ik de vele eieren kostende cheese-cake met iets luchtigers: bavarios.

Op den duur werd het een smaakexplosie van vers fruit. De eerste keer dat die smaak ook zo intens werd was in augustus 2013, toen ik er 16 maakte voor een wekelijkse praatgroep.  Grappig dat toen nog als herinnering aan het oude recept de eerste paar laagjes bestonden uit de oude limoncello-taart: starten met verkruimelde koekjes en dan een laagje cheese-cake.

Nu zijn alle laagjes anders. De bodem wordt gevormd door de yuzu-cakedie met zijn frisse citrus-smaak het heel erg goed doet bij de rest. Neem ongeveer de helft van de ingrediënten in het cakejes-recept.

Ik weet nu dat de diepe kleur van de bavarois komt van de schillen van de blauwe bessen. Sap uit de sapcentrifuge kleurt wat minder fel.

Als vruchten zitten er kersen, aardbeien, frambozen en nog wat losse blauwe bessen in Een beetje achteloos in twee lagen, de eerste van de kersen en  bavarois bestrooid met wat chocoladehagel; de tweede vooral met aardbei.

Voor het bavarois recept zie een jaar gelden hier.

De Yuzu-cakejes staan hier.

De eerste fruit-bom staat hier.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)