jun 052021
 

Ik kocht 1,5 pond langoustines (groot formaat, dus zeer prijzig) bij Schuitemaker gisteren en vandaag wilde ik daar gegrilde langoustines van maken volgens een recept van NJAM-tv. Maar helaas, ze bleken toch niet groot genoeg (en niet vers genoeg?) om ze volgens dat recept te maken. Door naar plan B.

Schoonmaken: haal de koppen er af en doe die weg. Haal de scharen en pootjes er af en bewaar die. Knip de rest open en haal het vlees eruit. Verwijder darmkanaal. Bewaar de schaal bij de scharen.

Langoustine-olie maken: Dit volgt wel min of meer het NJAM-recept. Snipper een halve rode ui of een hele sjalot. Snipper een teentje knoflook en het rood van een pepertje. Hak de bewaarde scharen en schalen wat kapot met een grof mes (chinees kookbijltje is ideaal). Doe ruim arachide-olie in een pannetje en fruit op hoog vuur groentjes en de scharen en schalen aan. Vijf minuten flink doorroeren en dan van het vuur afnemen. Giet er nog ongeveer 1 dl olie bij en laat afkoelen. Daarna zeven.

Salade: wat gemengde eikenbladsla met heel fijn gesneden bieslook en idem stukjes rijpe mango. Besprenkel met heel goede balsamico-azijn.

Tenslotte: in een pannetje met maar een paar drupjes olie de stukken langoustine aanbraden tot aan alle kanten lichtbruin. Leg op de salade en druppel er ruim wat van de zelf gemaakte langoustine-olie over.

Wow! Dit was toch wel heel goddelijk. Mango en langoustines combineert minstens net zo goed als mango met kreeft.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)