mrt 262012
 

Gisterenavond kwamen mijn zus en zwager eten. Ik maakte drie gerechten waar ik eerder over blogde:

Ik verwachtte niet dat ik er over zou schrijven, daarom verzuimde ik foto’s te maken. Ik dacht dat ik te veel had gemaakt, met name van de kisir, maar het ging bijna helemaal op. Over het nagerecht ontspon zich nog een hele discussie over de vraag waarom bepaalde smaken beter combineren dan andere. Aardbei en chocolade is zo’n combinatie, maar je moet wel uitkijken dat de chocolade niet overheerst. Lambada’s zijn top-aardbeien met extra veel smaak, dus daar zette ik dan een wat zachtere mousse tegenover. Dat recept was nieuw voor mij; het komt van de site van Levine.
  • 100 gram 78% chocolade, gesmolten (au bain marie)
  • 30 gr poedersuiker
  • 2 eieren, gesplitst
  • 1,5 dl slagroom
  • 4 roestvrij stalen kommen, mixer
  • citroensap, zout
  • 4 ons lambada-aardbeien, in plakjes gesneden.

Eerst de techniek. Maak één kom volledig vetvrij door die in te wrijven met citroensap en zout, en daarna af te spoelen (zonder zeep, zeg ik er maar bij).  Afdrogen met keukenpapier. Splits de eieren. Er mag geen druppeltje geel bij het wit zijn gekomen.

Mix eerst in de vetvrij gemaakte kom de eiwitten tot ze heel stijf zijn.

Klop in een tweede kom de slagroom flink stevig op. Mix in de derde kom het eigeel op tot het heel schuimig en licht is. Dat duurt ongeveer 5 minuten.

Zet de vierde kom boven een pan heet water en smelt daar de chocolade in. De kom mag het water niet raken. Tijdens het smelten door de chocolade roeren. Als die gesmolten is, even wegzetten. Ik doe het zelf niet au bain marie, maar direct op de inductie kookplaat, maar dat vraagt meer oefening.

Als je direct de hete chocolade bij het eigeel gooit, dan kan het eigeel stollen en is de mousse bedorven. Ik roerde daarom eerst wat van de slagroom er door, dan al roerende de chocolade er bij in een klein straaltje en dan de rest van de slagroom. Blijven roeren totdat het egaal van kleur is. Tenslotte de opgeklopte eiwitten er door spatelen en  voorzichtig maar goed mengen met de spatel. Dit zet je 15 minuten in de koelkast.

Doe de helft van de aardbeien op de bodem van vier glazen. Dan de mousse erover verdelen. Daarbovenop de andere helft van de aardbeien. Daarna nog 2 uur in de kastkast laten opstijven.

De foto is van een eerder versie. Je kunt na de twee uur nog wat slagroom over dit toetje doen, maar ik vond het overbodig. Deze mousse was echt perfect van smaak en heerlijk luchtig.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)