okt 062014
 

Afgelopen zaterdag maakte ik dit voorgerechtje. Een beetje geïmproviseerd, bedenk daarom vooral je eigen versie. De kern is de goed combinerende smaak van de gerookte heilbot met de zachte mayonaise. De pannenkoekjes zijn van flinterdunne “spring roll” velletjes, die vragen een speciale behandeling. Je kunt er uiteraard ook wraps of echte flensjes voor nemen.

2014-10-06a

Mayonaise:

  • 1 eierdooier
  • gembersiroop
  • mosterd
  • azijn
  • yuzu-sap
  • 1 dl neutrale olie
  • 3/4 blikje uitgelekte stukjes krab

Voeg theelepeltjes gembersiroop, mosterd, azijn en yuzu-sap bij het eigeel en klop het goed door elkaar. Yuzu-sap is een Japanse delicatesse, de smaak ligt tussen mandarijn en limoen in. Gebruik maar een beetje, want het is sterk (en duur). Klop dan met een garde de olie op de bekende manier door de dooier om een mayonaise te maken. Roer op het laatst de uitgelekte stukjes krab er door heen.

Rolletjes:

  • 4 velletjes spring roll deeg
  • 200 gram gerookte heilbot
  • bovenstaande mayonaise
  • paar drupjes olie

Leg een velletje van het deeg klaar, daarop een kwart van de heilbot leggen en een kwart van de mayonaise uitsmeren. Vouw op tot een pakketje, zorg dat het deeg aan de buitenkant blijft. Doe dit vier keer. Verhit een koekenpan met een beetje olie. Niet te heet. Leg er een of twee pakketjes in en bak het deeg gaar aan de ene kant, draai dan voorzichtig om en doe de andere kant. Niet te lang, want anders gaat de mayonaise lopen.Het deeg is overigens snel klaar. Het moet echt voelen als een pannenkoek. Af laten koelen. Tot zo ver de voorbereiding.

Snijd de pakketjes in drie of vier stukjes en dien op met een bedje salade dat is opgemaakt met je beste olijfolie en balsamico. Die balsamico combineert weer heel goed met de yuzu.

Het was verrukkelijk.  Het beetje mierikswortelsaus (ook op de foto) was overbodig.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)