aug 252013
 

Voor een etentje gisteren maakte ik een taartje met fruit.

De bodem is volgens het recept voor vlaaibodem uit het boek van Holtkamp. De bavarois is met een zelfgemaakt concentraat van bosbossen. Het is maar een klein taartje: er gaat ongeveer een derde in van de hoeveelheid bavarois van de lambada-cheesecake.

Fonceerdeeg heet het deeg op de bodem. Het recept komt uit het boek van Cees Holtkamp, De Banketbakker. Dat is een heerlijk boek met professionele recepten die in ieder geval volledig kloppen en toch niet te moeilijk zijn. Hij geeft de volgende hoeveelheden, en daarvan maakte ik twee van de bovenstaande taartjes:

  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 3 gr zout
  • 1/2 ei
  • 1 el water (15 gram)
  • 250 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder

Meng de boter met de suiker, zout, ei en water.Kneed er vervolgens de bloem en bakpoeder door. Laat het deeg voor gebruik een paar uur rusten in de koelkast. Je kunt het ook invriezen, mits luchtdicht verpakt.

Ik bakte de taartbodems apart, in ongeveer 20 minuten in een op 190 graden (voor)verwarmde oven. Het deeg kan vrij dun worden uitgerold, al scheurde het vrij makkelijk.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)