sep 012013
 

Mr. Ooijers Lunch Kaart

Een groente-quiche of -taart wordt al snel te vochtig, maar deze groentetaart is mooi in balans. Het deeg is klassiek zanddeeg, zie dit recept. De groentes zijn voorgekookt.

 

  • 350 gram deeg volgens dit recept
  • gare groentes, aardappelen, gefruite ui
  • peper, zout
  • wat fijngesneden oregano en salie (vers)
  • 200 gram crème fraîche en 3 eieren.
  • wat boter en paneermeel (panko)
  • optioneel: gegrilde kipfilet van Kemper.

Beboter een springvorm van 18 cm, strooi panko over de boter. Rol het deeg uit en vul daarmee de bodem en de randen van de vorm.  Kluts de eieren, verwarm de room en roer goed door elkaar. Maak mooie laagjes groente en eventueel kip. Bestrooi steeds laagjes met een beetje zout, peper en andere kruiden. Ga door met laagjes tot net onder de bovenkant van de taart. Voeg halverwege alvast de helft van het room-mengsel er bij, want die dringt anders lastig door tot de bodem. Zorg op het laatst dat de groentes net geheel bedekt worden door dit mengsel.

Omdat de taart zo compact is, moet hij een flinke tijd in de oven. Ik deed hem 35 minuten op 190 graden en daarna nog 30 op 160 graden. De bovenkant had ik het laatste half uur afgedekt met aluminium folie.

Mijn versie had deze keer een eerste laag van oranje bietjes, paarse wortel en aardappel. De tweede laag bevatte doperwten, haricots verts en bospeen. [*] Heerlijk!

1/6 tot 1/8 deel lijkt me genoeg voor de lunch, met wat sla er bij. Opwarmen door het stuk verpakt in aluminium-folie even in de over terug te doen.

[*] Bovenop liggen ook de plakjes kip, die worden echter al snel te hard. Die moeten dus de volgende keer wat dieper in de taart – of gewoon weg laten voor een echte vega-taart.

  2 Responses to “Groentetaart”

  1. Weer zo’n heerlijk en origineel recept op je lunchkaart. De foto maakt de taart/quiche ook nog eens heel aantrekkelijk. Vraag mij af waar je de oranje bietjes en paarse wortels hebt gekocht?

    • Dag Jeannette, ik kocht de bietjes en wortel bij Kruts op de markt. Ik had ze ook vorig jaar al eens gebruikt in een terrine met vis: http://www.mrooijer.nl/blog/2012/terrine-met-groentes-en-vis/ . Waar de bietjes vandaan komen weet ik niet, maar de wortels zijn van een Nederlandse kweker die het leuk vindt deze varianten te kweken (en Kruts vindt het leuk om ze te verkopen). Het zijn dus eigenlijk winterpenen met een andere kleur. Er zijn er ook die fel geel zijn. Ze smaken als gewone wortels. De bietjes smaken iets zoeter en minder “aards” dan de gewone bietjes.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)