apr 232013
 

Ik had afgelopen donderdag een flink stuk lamsbout van ongeveer een kilo gekocht bij de biologische slager op de Leiderdorpse markt. Dezelfde dag heb ik die nog heel langzaam gegaard in de oven. Niet zo echt sous-vide zoals ik eerder deed (want dat duurt 1-2 dagen), maar met een oventemperatuur van 100 graden en doorgaan tot een kerntemperatuur van 65 tot 70 graden. Dan is het echt heel goed gaar, het nadeel is wel een beetje dat het vet niet ver genoeg wegsmelt.

Ik heb er van alles mee gedaan: bij de doperwtjes en op brood, maar vandaag was nog ongeveer de helft over, en ik besloot de rest in een curry te verwerken.

Het is het soort eten waar je eigenlijk geen recept bij nodig hebt: je maakt een kruidenmengsel en dat smoor je even in de olie om de geuren los te maken, dan bak je het vlees er in, doet er kokosmelk over en laat het allemaal zolang smoren als je wilt (hangt van het soort vlees af).  Je wokt apart wat groentes, en die gaan, nog knapperig, door de curry. Dit dien je dan zo snel mogelijk op bij wat rijst.

  1. Kruidenmengsel: gember, knoflook, ui, rode peper, 4 eetlepels groene curry.
  2. Pond al gebraden lamsvlees in blokjes, olie, 2,5 dl kokosmelk uit een pakje
  3. Groentes: paprika, courgette, paksoy

Omdat ik vroeg weg moest kon ik het al in het late lentezonnetje opdienen. Heerlijk! Het vlees was werkelijk boterzacht geworden (het had nog een drie kwartier staan pruttelen).

 

  One Response to “Lamscurry in de lente”

  1. Is het een idee om de lamsbout eerst een half uur 3 kwartier op 180 a 200 graden te geven?
    Dank voor uw ideeën en hartelijke groet,

    Oscar

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)