nov 112007
 

S. had weer een fantastische voorstelling vanmiddag. Ik vroeg haar hoe we de 400 gram cantharellen zouden klaarmaken: risotto of pasta. Het werd risotto. Daarom moet het lam van gisteren ook maar even wachten tot morgen of overmorgen.

Bij de risotto maakte ik weer koolrolletjes. Dit keer lukte het wel de kool netjes te maken en een mooi aanzien te geven. Ik maakte bescheiden porties: de vulling bestaat uit 100 gram gehakt, 100 gram cantharellen, een ei en wat ui en kruiden. Op de foto zie je vier blaadjes kool, maar uiteindelijk vulde ik er zes. Die blaadjes groene kool zijn een minuut of 5 voorgekookt zodat ze zacht genoeg zijn. Dan is het nog een prutswerkje om ze te fixeren. Mijn keukentouw was op, en met prikkertjes is het maar behelpen. Dit gaat een uurtje in de oven, zoals in het eerdere recept (30 minuten stomen, 30 minuten hete lucht).

S. had dit niet eerder gegeten en was verrukt. De overige drie ons cantharellen gingen uiteraard een risotto in. Cantharellen schoonmaken en bakken in een beetje roomboter. Als ze gaar zijn, een kleine eetlepel room toevoegen. Bewaren.

Porcini (flinke eetlepel) weken in warm water. Na 20 minuten water gebruiken als basis voor een bouillon — daarbij een half blokje paddenstoelenbouillon toevoegen en ongeveer 6 dl water. Aan de kook brengen.

Bodempje maken voor de rijst: twee sjalotjes, een teen knoflook en een halve prei bakken in olijfolie. Dan 250 gram rijst meebakken en een risotto maken met de bouillon. Na een minuut of 15 de andere helft van de prei toevoegen en alle paddestoeltjes om weer op te warmen. Nog 5-10 minuten en de rijst is gaar.

S. was heel blij :-) Ik niet zo, want de foto van de risotto mislukte.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)