nov 212007
 

Ik zocht gewoon twee simpele Chinese receptjes en toch werd het nog zo’n gedoe in de keuken:-)

Voor het eerst heb ik op onze nieuwe kookplaat de wok echt op volle kracht gezet. En dat werkt! Echt roerbakken! Was ik even blij dat ik alles, maar dan ook alles — zie de foto — van te voren had klaargezet? De biefstuk was in minder dan een minuut klaar en de noedels duurden misschien twee of drie keer zo lang. Beide recepten zijn afkomstig van Ching-He Huang, dit keer van het web, want ik had het kookboek niet bij de hand toen ik het boodschappenlijstje maakte. Beide recepten zijn nauwelijks anders dan ik in mijn oudere kookboeken heb, hooguit hebben ze een iets beter uitgebalanceerd sausje.

Eerst de Peper Biefstuk met Rode Paprika en Kool.

  • 300 gram biefstuk in fijne reepjes
  • 1 rode paprika
  • een handje kool
  • 1 rode peper (schoon, etc.)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel verse gember
  • 1 theelepel donkere sojasaus
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel water (of wat fond)
  • olie
  • zwarte peper

Vooraf alles snijden. Olie in de wok, heel heet laten worden tot het walmt. Peper, gember en knoflook er in. Vrijwel meteen het vlees er bij, roerbakken, dan na 30 seconden de paprika en de kool, en na nog 30 seconden de rest. Warmhouden in de oven. De wok even schoonvegen voor we het volgende gerecht maken. Ramen zijn Japanse noedels die gebruikelijk in de soep gaan. Je kan ze vervangen door mihoen.

Ramen à la Singapor

  • 5 gedroogde Chinese paddenstoelen, 20 minuten in warm water geweld en daarna in stukjes
  • 2 keer 90 gram Ramen in vijf minuten volgens recept gekookt in ruim water, afgegoten en geblust met koud water
  • 3 tenen knoflook fijngehakt, 1 cm gember fijngehakt, 2 eetlepels koenjit (geelwortel)
  • olie
  • 250 gram schoongemaakte tijgergarnalen
  • 50 gram taugé, 3 bosuitjes, een kleine prei gesneden
  • 2 eetlepel lichte sojasaus
  • 2 eetlepel rijst-azijn
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 losgeklopt ei
  • beetje peterselie en korianderblad voor de garnering
  • beetje sesamolie

Roerbak de kruiden in de olie, voeg garnalen en paddestoelen toe. Blijf voortdurend roeren. Dan voegen we de noedels toe, de groentes  en de sausjes. Zet het vuur lager, en giet het ei-mengsel over de noedels. Afmaken met de garnering en nog een pietsje sesam-olie. Meteen opdienen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)