okt 012007
 

Ik had vrijdagmiddag al inkopen gedaan, dus — hand op mijn hart — ik was echt niet van plan Brasserie Park na te doen. Maar ik had wel gepland: een min of meer Thaise noedel salade en daarbij Ossenhaas in een zwarte bonen (Tao Tjo) saus. Toeval? In ieder geval at ik iets dergelijks zaterdag bij Park en maakte zelf dit op zondag. En ik vond mijn versie minstens net zo goed.

Vooraf had ik Dim Sum (uit de vriezer) in de nieuwe stoompan en als toetje een torentje van sinasappel en framboos met een zoete likeur saus. Al deze recepten komen uit — of zijn tenminste zwaar geïnspireerd door — het boek “delicious simpel & stijlvol” dat deze maand voor bijna niks in de aanbieding is. Bij Bertolli geloof ik. Probeer het te vinden want het is de moeite waard. Voor €4,95 of zo ook nog te geef.

Uitgeef-technisch is er iets vreemd aan dit boek. Het oogt als een dik tijdschrift en er staat geen auteur op. Het lag op de tijdschriftenafdeling toen ik het kocht. Maar het is een boek. Alle recepten zijn van de hand van Valli Little, de huiskok van delicious. Thema is: hoe maak ik een mooi diner (tot voor wel 20 man)  zonder me uit de naad te werken? Kortom gerechten die er uit zien (en naar smaken) om in Brasserie Park te zijn gemaakt?

Op pagina 69 staat de ossenhaas met zwarte-bonendressing. Je maakt een typisch Chinese dressing van:-

  • twee theelepels zwarte-bonensaus (Tao Tjo) uit een potje
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels mirin (= Chinese kookwijn)
  • sap van een halve citroen
  • 3 eetlepels olijfolie

Niet moeilijk, gewoon in een potje doen en door elkaar schudden.

Voor de ossenhaas kon ik geen groot stuk krijgen, dus kocht ik zes losse stukjes van ongeveer een ons elk, die ik met drie saté-prikkers weer tot één stuk maakte — een soort rol dus. Ik bakte het aan alle kanten een beetje bruin, in echte boter, en daarna ging het 20 minuten de oven in op 200 graden. Vervolgens werd elk stukje in twee gesneden, zie de foto.

Ik maakte een bedje van zes lenteuitjes, die in ruitjes zijn gesneden, daarop wat fijngehakte korianderblad, daarop de ossenhaas en daarover de dressing. Dat was smullen!

De Thaise salade met garnalen staat twee pagina’s eerder. Daar heb ik veel meer aan zitten sleutelen. Dat is ook niet zo vreemd, want het was een gerecht voor 20 personen in een buffet en ik kookte voor drie.

Hier het recept, ik wat vrijer om met het origineel:-

  • 150 gram Udon noedels, gekookt volgens gebruiksaanwijzing in zes minuten. Laten uitlekken en een beetje olie over gieten tegen het plakken
  • 20 rauwe zeegarnalen, gepeld en ontdaan van darmkanaal, maar staartje laten zitten
  • 100 gr shiitake in hele mooie reepjes gesneden
  • 100 gr oesterzwammen in hele mooie reepjes gesneden
  • 3 eetlepels sesamolie
  • rood pepertje zonderzaadjes fijngehakt.

Kook de noedels en leg in een kom. Wok de garnalen in de olie, voeg dan snel de paddestoelen erbij. Als gaar: in een tweede kom laten afkoelen.

  • 100 gram sugarsnaps, 4 minuten geblancheerd
  • 100 gram tauge, 1 minuut geblancheerd

Ook deze in de eerst wat laten afkoelen. Maak ondertussen de saus:

  • twee eetlepels bruine suiker
  • half kommetje water
  • drie eetlepels lichte sojasaus
  • drie eetlepels rijstazijn
  • drie eetlepels rijstwijn
  • 1 eetlepel vissaus
  • scheutje sesamolie

Warm de suiker op in het halve kopje water in een pannetje op niet te hoog vuur. Als het is opgelost het vuur uitzetten en de rest er door roeren.

  • bosje munt, fijngehakt
  • bosje koriander, fijngehakt
  • 1/2 komkommer, in reepjes gesneden

Alles door elkaar roeren en smullen maar van deze lauwe of koude noedelsalade!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)