sep 152014
 

Van ‘De Kruidenwei’ nam ik een blaadje met recepten mee waarvan de Capretto met citroen mij wel wat leek. Capretto is een geitzooglam. Omdat ik mijn stuk geitenbout niet meteen wilde opmaken aan een misschien niet geheel geslaagd recept draaide ik dit eerst proef met gewoon lamsvleees. Ik volgde het recept niet precies door veel langzamer te garen, maar dat voegde eigenlijk weinig toe.  Marineren en langzaam garen verzachten beide het vlees, maar kennelijk versterkt het elkaar niet.

2014-09-14a

Hier dan het oorspronkelijke recept, alleen aangepast aan mijn hoeveelheden en ingrediënten:

  • 1 kg lamsbout met (los) bot, van binnen heel licht gekruid en daarna opgebonden
  • 4 citroenen (2 geperst, 2 in plakken)
  • 1 dl olie
  • 1 el salie, 1 el rozemarijn, 1 verkruimeld laurierblad
  • 2 fijn gehakte tenen knoflook
  • (optioneel) zout
  • peperkorrels (1/2 el), gekneusd

Meng de kruiden en knoflook en wrijf hiermee het vlees in. Wil je de marinade verder gebruiken, voeg je absoluut geen zout toe, anders kan er wel een beetje zout bij de kruiden. Nadat de binnenkant is gedaan wordt het vlees opgebonden.  Leg het in een smalle passende kom of schaal. Overgiet het vlees nu met de olie en citroensap, druk aan de bovenkant de peperkorrels er in en leg er de parten citroen op.  Dit mag een halve tot een hele dag marineren in de koelkast. Wel regelmatig omkeren.

Vlees laten uitlekken en dan 2-3 uur in een oven van 160 graden laten garen. Zo nu en dan bedekken met de marinade. Na afloop nog even aanbraden oor een extra korstje.

Ongezouten marinade ontvetten en daarna inkoken met wat rode port en fond.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)