jul 082013
 

Mr. Ooijers Lunch Kaart

Door het weer van de afgelopen weken komen de aardbeien uit eigen land nu massaal op de markt. Er is een prijzenslag ontstaan en bij sommige supermarkten betaalt u minder dan een euro per bak van 500 gram. Daar verdient de teler dus niets aan. In die prijzenslag zul je weinig anders vinden dan Elsantes. Daar is niets mis mee, maar de Lambada is toch een lekkerder ras aardbei. Op mijn lunchkaart staan dan ook de laatste Lambada’s van dit seizoen.  Daarbij serveren we ijs, uiteraard zelfgemaakt.

Zonder ijsmachine moet dat een semifreddo worden, dus ijs dat een uur of 8 tevoren is gemaakt. Je kunt het ook wel langer in de vriezer leggen, maar dan vormen zich steeds meer ijskristalletjes. Dan begint het op sorbetijs te lijken – ook niets mis mee natuurlijk. Links frambozen en rechts kruisbessen. Het sap komt allemaal met het grootste gemak uit de sap-pers. Links drie bakjes frambozen, uitgeperst. Een schepje suiker, en naar schatting 1,5 dl opgeklopte slagroom. Door elkaar en 4 uur voor het opdienen de vriezer in. Dit heeft het meest het karakter van sorbetijs. Het wordt ook te hard om meteen te serveren als het langer in de vriezer zit. Dan een half uur voor gebruik in de koelkast zetten.

Rechts een bolletje kruisbessenijs. Drie bakjes kruisbessen en de pulp van een passievrucht. Dit is te zuur, daar moet wat meer suiker bij. Dit sap heb ik zachtjes tot 1/3 ingekookt. Pas op het laatst de suiker toevoegen en steeds proeven. Voor de rest is dit meer de klassieke semifreddo: 2 eieren splitsen en het wit goed piekerig kloppen. Ook de 1,5 dl slagroom goed piekerig kloppen. De dooiers met een schep suiker helemaal wit kloppen en daar eerst het wat afgekoelde sapmengsel door kloppen met de garde en zo schuimig mogelijk houden. Dan door het eiwit en de room spatelen tot er een mooi homogeen geheel ontstaat. Gaat ook de vriezer in, 4 uur voor gebruik.

Beide ijssoorten zijn verrukkelijk, maar de kruisbessensmaak is lastiger terug te vinden dan ik hoopte. Met kiwi’s zal het naar benadering even goed smaken – en die zijn er bijna het hele jaar door.

In ieder geval een overheerlijk toetje.

Misschien dat ik de volgende keer wel worteltjes-gember-ijs ga maken…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)