jul 092013
 

Mr. Ooijers Lunch Kaart

Net als de kapucijners van Ne’erlands bodem zijn er nu ook verse doperwtjes uit eigen land. En net als de kapucijners hoef je die nauwelijks te koken, en daarom smaakt deze variant op een eerdere kapucijnersalade zo lekker:

  • pond jonge doperwtjes in de peul
  • wat boter
  • teentje knoflook
  • handje spekjes
  • ringen rode ui
  • stukje stevige niet te pittige geitenkaas
  • snufje witte peper (optie)

En natuurlijk:

  • gemengde salade
  • vinaigrette van Jeannette [*]

Meng de sla met de vinaigrette. Bak in de boter eerst de spekjes een beetje uit, dan de knoflook (fijn gehakt), ringen ui en doperwtjes uit de peul er bij en even mee smoren. Op het laatst de geitenkaas en evt. een snufje witte peper er door roeren. De kaas  moet net even beginnen te smelten. Dan meteen bij de salade doen.

Er bij doen we een stuk van de zelfgemaakte quiche met vis (dit keer zeebaars), dille, ui en prei. Omdat ik de quichevorm ergens had laten staan, moest ik mijn toevlucht nemen tot een klein cakeblik, zodat het eigenlijk meer een visbroodje werd. Ook goed geslaagd! Het lijkt wel of de smaak nog beter tot zijn recht komt, maar misschien ligt dat aan de kwaliteit van de zeebaars, die dit keer uitstekend was. Van Hartevelt van de zaterdagse markt. Op de foto was de quiche nog vers, maar de volgende dagen kun je hem rustig koud (wel even een half uur uit de koelkast!) of warm serveren.

Met het quiche-deeg zoek ik ook nog steeds naar wat mij het best bevalt. Laatst vond ik het te droog, daarom iets meer boter Ik doe er nu in: 150 gr bloem en 100 gr boter (en een ei). Bloem: half tarwe, half gewoon. Verder als in het eerdere recept. Het ei-mengsel is met crème fraîche, die moet je even lauw maken, dan wordt het beter vloeibaar.

De combinatie is heerlijk, en vult genoeg om bij de hoofdgerechten te staan.

[*] meng in een shaker 4 delen olie op 1 deel azijn, voeg op het gevoel en smaak genoeg fijngesneden bosui toe, mosterd en honing. Goed schudden voor gebruik. Blijft weken goed in de koelkast en past bij vrijwel alles. Neem neutrale olie, azijn en mosterd en zoek de optimale smaak in de verhoudingen van de vijf ingrediënten.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)