apr 182012
 

Het ziet er leuk uit, is vrij simpel te maken, en heel lekker.  Wat gemengde salade met een zachte vinaigrette, heel dun gesneden plakjes eendenborst met daar een plakje ei op, en er wat goed geroosterde blanke amandelen over gestrooid. Het oorspronkelijke recept dat ik een paar jaar geleden maakte, gebruikte een truffel-vinaigrette, en dat vond ik geen succes. Daarna leerde ik dat er in al die potjes met truffelolie en truffeltapenada veel synthetische truffelsmaak is toegevoegd, dus het is ook nog eens namaak.

In plaats van het plakje ei kun je ook een gebakken kwarteleitje gebruiken en als je het helemaal luxueus wilt doen koop je in het najaar een eendenborstje van een wilde eend.

Nog even wat details voor een recept voor twee: van een tamme eendenborst het vet verwijderen en dan zonder het vet  rosé bakken. Ik doe dat op het gevoel: eerst in een beetje olie een mooi korstje op de ene kant, dan omdraaien en tijdens het bakken van de andere kant zo nu en dan even het vlees induwen. Gaat dat te gemakkelijk, dan is het nog rood. Ik heb het niet getimed, maar ik denk bij een kleine eendenborst een minuut of vijf in totaal.

Het ei (XL) in kokend water leggen en 7,5 minuut laten koken. Dan is de dooier nog wat smeuïg. Ik gebruikte twee plakjes en mengde de rest door de sla.

Het bord opmaken door er (met behulp van een ring) eerst een rondje sla in te leggen die al gemengd was met de vinaigrette, dan z/p naar smaak en dan dakpansgewijs de plakjes eendenborst en de rest. Druppel ook nog een beetje mooie olijfolie over het vlees.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)