apr 162012
 

Kruts had zaterdag een paar doosjes framboos-aardbeitjes. Dat moest ik proberen! Ze zijn wat donkerder dan lambada’s, smaken naar aardbei met (wat) framboos. Ze zijn nogal teer.

Ik dacht: ik ga maar eens knutselen, en bladerde door mijn receptenmap van de kookcursussen.

Oublies: 25 gr gesmolten boter 50 gr suiker, 50 gr bloem, 1 ei en rasp van één citroen.

Technisch gesproken is dit een tuile-deeg, geen oublie-deeg. Oublie maak je eigenlijk in een wafelijzer. Tuiles kunnen, mits ze dun genoeg zijn, direct uit de oven nog gebogen worden.  “Echte” tuiles zijn rechthoekiger en gebogen als een soort dakpan.

Ei goed opkloppen, door een zeef de bloem er bij, roeren, rest er bij en heel flink kloppen met een garde. Deeg in een spuitzak doen en op de bakplaat met een siliconen bakmat mooie rondjes maken van 3 mm dik. Ik maakte ze dit keer met een lepel, dan worden ze wat groter en dikker. De baktijd is bij een oven van 180 graden tussen de 7 en 15 minuten – hangt van de dikte af. Goed opletten dus. Als de rand begint te bruinen zijn ze klaar.

Choco-rondjes: smelt 100 gram 78% pure chocolade. Neem een plat bord en bedek dat strak met folie. Giet van de gemolten chocolade een aantal rondjes op het bord. Dat gaat het makkelijkst (vind ik) met een vormpje. In de koelkast laten harden. De rondjes moeten wel heel voorzichtig van het folie gehaald worden.

Verder: wat slagroom en de framboos-aardbeitjes. Maak één torentje per persoon zoals op de afbeelding. Daarnaast maakte ik nog een torentje met de vanille-parfait van vorige week, met lambada’s en slagroom. .

Verrukkelijk! Het was maar goed dat ik een klein hoofdgerecht hiervoor had, want het is nogal machtig!

PS Er bestaan ook ananas-aardbeitjes. Die zijn wit van kleur met donkere pitjes!

  One Response to “Taartje van oublies met framboosaardbeitjes”

  1. een prachtig knutsel(kunst) werkje Jan! Lekker en bijzonder die combinatie chocolade, framboosaardbei en de tuilekoekjes. Idee voor de toetjeskaart van een goed!! restaurant. Maar natuurlijk ook om zelf op een zonnige dag te maken.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)