apr 302012
 

Van de foto op “Het Ministerie”  kreeg ik zo’n zin in asperges, dat ik zaterdag direct naar Woubrugge reed naar de Aspergehof. Het was er afgeladen, op het smalle weggetje waren drie verkeersregelaars nodig om de file auto’s niet vast te laten lopen. Het was er open dag…  Met een kwartiertje vertraging had ik dan toch mijn asperges (en ham).

  • 1 kilo asperges
  • plakjes beenham
  • gemalen gruyere
  • nootmuskaatrasp en stukje foelie
  • pond krieltjes
  • boter
  • peterselie
  • plakje ei

Jeannette zou zondag ook asperges maken, die belde nog even om me te vragen wat ik deed. Eerst een bouillon trekken van alle schillen en kontjes (met optioneel een stukje foelie). Na 25 minuten de schillen er uit halen, en dan de asperges 8 minuten koken, dan even testen of ze gaar zijn.  Ik heb ooit hier een uitgebreide handleiding geschreven. Later vertelde ze dat ze zelfs in “De Hamert” niet zulke lekkere asperges hadden gegeten.

Ik kookte ze ook zo, daarna in twee ovenschalen een laagje asperges, daarover plakjes beenham en tenslotte gruyere er over strooien. De ene schaal ook met wat nootmuskaat erover, maar dat vind ik zelf niet zo nodig. Ik nam dus de andere. Kwartiertje in de oven op 180 graden.

Erbij gekookte en geschilde krieltjes, met wat gesmolten boter en gehakte peterselie er over. En een paar plakjes ei.

Maar mijn asperges waren niet perfect en haalden zeker het niveau van “De Hamert” niet. Ik had al bij het schillen gemerkt dat de eindjes eigenlijk te houtig waren; er waren er een paar bij kennelijk niet heel vers meer waren en al een beetje droog. Dat heb je bij een open dag: dan is er meer handel nodig dan de oogst van de ochtend.

PS dat eitje kook je gewoon mee met de asperges.

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)