sep 162012
 

Vongole  uit Yerseke. Hoe kan dat? Ze importeren zelf uit Italië, en verwateren ze verder in Yerseke. Plotseling zie je ze van alle bekende merken: Prins & Dingemans en Adri & Zoon. Het voordeel? Ze zijn veel verser als ze de visboer bereiken. Met die Italiaanse moest ik altijd heel erg opletten of ze nog wel goed waren. Deze niet: donderdag gevangen en zaterdag gekocht.

Het tweede voordeel is ook niet onbelangrijk: er zit geen zand in. Ze worden kennelijk een tijdje in grote bakken gehouden, zodat ze zelf al het zand al geloosd hebben. Het eet veel plezierig, en je kunt het kookvocht gebruiken zonder het te moeten zeven.

  • gesnipperd 1/2 uitje en wat olie
  • 400 ml zelf gemaakte groentebouillon
  • 2 kleine Turkse courgettes, geschild en van de zaadjes ontdaan en dan klein gehakt
  • z/p
  • 2 el volle  zure room
  • 1 kg vongole
  • 2 el blaadje verse marjolein, fijngehakt.

Kook de vongole apart. Haal het merendeel uit de schelp, bewaar er een paar met schelp voor de versiering. Vang het kookvocht op, gebruik daarvan de helft (ongeveer).

Fruit de uitjes zacht  in de olie, bak de courgette even mee. Overgiet met de bouillon en laat 20 minuten koken. Laat wat afkoelen en pureer dan met een staafmixer. Voeg het kookvocht van de vongole toe en de 2 el zure room. Meng goed en proef even. Eventueel zout en peper toevoegen. Klop de soep schuimig als je daar een apparaatje voor hebt. Meng de vongole er voorzichtig door. Vlak voor het opdienen even opwarmen, tegen de kook aan. In de kommen garneren met de marjolein.

Het was heerlijk. Het is een geïmproviseerd recept, de courgettes moesten nodig op en de vongole kon ik op de markt niet weerstaan. Voor dit soort gevallen heb ik gelukkig meestal mijn eigen bouillon in de vriezer.

P.S. Marjolein is familie van oregano, maar is zachter van smaak en heeft vers een uitgesproken en duidelijke geur die geparfumeerd aandoet. Oregano geurt nauwelijks. Het wordt ook wel majoraan of majorein genoemd, de naamgeving is dus een beetje verwarrend. Bovendien is de Nederlandse naam voor oregano  wilde marjolein.

Marjolein is van oorsprong niet inheems, maar wordt al heel lang gekweekt, omdat het tot de  zeven balsemkruiden hoorde: Bazielkruid, Lavendel, Marjolein, Rozemarijn, Tijm, Citroenmelisse en Hyssop.  Ik heb een heel oude Heimans-en-Thijsse-flora van Nederland, en daar staat ook nog in “marjolein… werd als toekruid bij ’t inmaken van vlees en het maken van worst door de boeren gebruikt. Nog wel in tuintjes, maar de boeren kennen het gebruik en zelfs de naam zelden meer…”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)