sep 122012
 

Oubollige titel hè? Maar ik ben in een wat beschouwende stemming en keek eens naar mijn consumptie-patroon. Met groentes valt het nog wel eens mee – daarvan maak ik soms wel genoeg klaar, maar fruit is bij mij een beetje een ondergeschoven kindje. Tijd om de komende blogitems nog wat meer aandacht te besteden aan lekkere groentegerechten en een overdaad van vis, vlees, aardappelen en pasta te vermijden.

Vanavond maakte ik een vertrouwd gerecht: een soort ratatouille van gegrilde groentes met basilicum. Ik serveerde ze in een uitgeholde Amerikaanse courgette – alleraardigst cadeautje van Kruts.

  • 2 ronde (Amerikaanse) courgettes
  • 1 Aubergine
  • handje haricots verts
  • 2 tomaten
  • Knoflook (3 tenen)
  • Basilicum (bosje)
  • olie; z/p

Hol de courgettes uit met een meloen-bolletjes-ding. Gebruik ongeveer de helft van de bolletjes. Snijd de aubergines in wat grove blokjes. Meng alles met de haricots verts en wat olijfolie. Ontvel de tomaat, snijd in vieren of achten en verwijder de zaadjes.

Gril de groenten op een grill-plaat en voeg als ze beetgaar zijn op het laatst de tomaat toe en grof gehakte knoflook. Schep alles nog even om en breng het op smaak met basilicum. Dien op als op de foto.

Sapjes

Iets nieuws is het zelf maken van sapjes. Ik ben al een tijdje gestopt met alle wijn en andere alcohol-houdende drank, maar het is lastig om vervangers te vinden. Die pakken vruchtensap van de kruidenier zijn in het algemeen zó uniform, ja zó één-dimensionaal van smaak, dat ik er steeds heel snel genoeg van heb. Dus drink ik nog het meest water en Tonic Light, maar ben ik ook op zoek gegaan naar sapjes met méér smaak.  Zelf maken dus. Dan kom je in het domein van de alcoholvrije cocktails. Mijn eerste probeersel heeft in ieder geval wat ik zocht: diepgang. Misschien nog een tikje te zuur. Ik mengde:

  • 4 dl ananaspulp (zelf pureren in de keukenmachine)
  • 3,5 dl sinaasappelsap (4 sappige pers-sinaasappels)
  • 2 dl citroensap (3 citroenen)
  • een ruime scheut granaatappelsiroop (te krijgen in een Turkse winkel)

In een afgesloten kan in de koelkast bewaren. Voor gebruik heel goed mengen. Een longdrinkglas met flink wat ijsblokjes vullen, dan dit mengsel er over heen. Heerlijk!

Dit is afgekeken van een cocktail die Cinderella (of Assepoester) heet.

 

  One Response to “Gezond: groente en fruit”

  1. Amerikaanse courgette? Wat is het verschil met de “Ronde de Nice ?”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)