sep 172012
 

Nog zo’n restjes-recept dat weer tot grote tevredenheid iets heerlijks levert. Een biologische kipfilet die nodig op moest en een flinke voorraad Turkse paprika’s die varieerden van heel zacht tot een beetje scherp. Aangevuld met wat kruiden en aardappel een goed basis voor een empanada-vulling.

Deeg

  • 185 gram bloem
  • 100 gr boter
  • 0,70 dl koud water
  • snufje zout, evt. koenjit om te kleuren.

Boter in heel kleine blokjes snijden. Met de bloem in de keukenmachine doen en even een paar korte pulsen geven. Dan zout (en evt. koenjit) en water erbij en meteen doordraaien tot er, als een wonder, een bol deeg ontstaat.  Doe in cellofaan en laat de deegbal een half uur koud worden in de koelkast.

Vulling

  • 3 gekookte aardappelen in blokjes
  • ui, olie, knoflook
  • groene paprika en pepers naar smaak
  • 2 tl Bharat kruidenmengsel (*), 1 el komijnpoeder
  • water en bouillonpoeder
  • 1 dubbele kipfilet

Hak de kipfilet in grof gehakt (keukenmachine) en bak dat uit in een beetje olie. Maak de aardappelen schoon, snijd in blokjes en kook 8 minuten. Bak wat ui en knoflook op het laatst mee met de kip, doe daar dan de heel fijngehakte paprika en pepers bij. Meng daardoor de kruiden en de uitgelekte aardappelblokjes. Doe er een beetje water over en een beetje bouillonpoeder door. Laat 20 minuten sudderen; zet daarna hoog en laat het water zo veel mogelijk verdampen.

Afronden

  • 1 ei, los geklopt
  • beetje boter
  • beetje bloem

Gebruik een kleine springvorm. Vet die in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en snij in twee delen: 2/3 en 1/3. Rol beide uit tot een dunne ronde plak. De grote moet net over de randen van de springvorm passen. Doe daar de vulling in. Dek nu af met het kleinere stuk deeg, en plak de randen van de grote lap er bovenop aan vast. Maak een gaatje in de bovenkant, dat dient om de stoom te laten ontsnappen. Kwast de bovenkant verder goed in met het geklopte ei. Dit alles gaat ongeveer 35 minuten in een oven van 180 graden.

Het was weer lekker, en vooral het deeg beviel mij zeer. Het krijgt een veel gladdere substantie als de boter eerst in kleine stukjes wordt gesneden.

(*) Bharat is een Syrisch kruidenmengsel: 50% piment, 20% gemalen zwarte peper, 10% kaneel, 5% gember, 5% nootmuskaat, 5% kardamom, 5% kruidnagel.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)