nov 082011
 

Nou nee. Ik maak de laatste tijd veel  verschillende versies van rolletjes vlees, rijst en groente, etc.  Het smaakt altijd aardig, maar de meeste keren komt het rapportcijfer niet veel hoger dan een 7-.  En dan moet het er ook nog goed uitzien, en dat lukt ook vaak niet. Laten we dus maar concluderen dat het zelf verzinnen van dit soort recepten lang niet altijd op rolletjes gaat. Het recept van gisteren had ook een hoog “jammer- dan”-gehalte. Doe het maar niet na.

Canneloni maken zonder pasta: ja dat kan, maar vraagt een heel stevige vervanging van de pasta en tot nu toe werkte alleen de koolraap. Diverse soorten kool worden te zacht en te nat; met de prei die ik gisteren probeerde gaat het al helemaal niet. Na een half uurtje in de oven zijn het nare draderige slierten geworden, die ik er dus maar weer vanaf haalde. Op de foto zie je nog een redelijk gelukt exemplaar, maar het was dus echt niet voor herhaling vatbaar.

Voor de volledigheid: dit was dus in prei gerold gekruid gehakt, waaroverheen wat ricotta, zelfgemaakte tomatensaus en parmezaan. Veertig minuten in de oven.

Eerdere recepten

Het aardige van het overzetten van de recepten van weblog hiernaartoe is dat ik recepten terugvind waarvan ik niet meer wist dat ik ze gemaakt had. Minder leuk is dat ik na 2,5 maand nog steeds veel recepten kwijt ben.

Mijn eerste probeersels met rolletjes dateren uit november 2007. Toen maakte ik ze van groene kool met een simpel vulsel van gehakt en cantharellen. S. was er verrukt van. Het recept heb ik gelukkig nog teruggevonden, dat staat nu hier.

Nog veel langer daarvoor, eind jaren ’90, leerde ik op een kookcursus involtini kennen. Dat was toen een tamelijk simpele affaire: een dun plakje varkenshaas platslaan, beleggen met gerookte kaas en ansjovis. Oprollen en vastprikken en dan zachtjes aanbraden in boter en olie. Dat laten garen in de oven en opdienen op een spiegeltje van pittige tomatensaus. Het enige tricky is dat het wel gaar moet zijn, maar het mag niet te lang: varkensvlees wordt snel droog.

Een paar jaar geleden begon ik er weer eens aan en met een heel ander en klassiek recept van rolletjes kalfsvlees met een vulling en blaadje salie. Ook weer teruggevonden. Die maak ik inmiddels geregeld.

Ik houd het voorlopig maar weer even bij wat vertrouwde recepten, na al die niet geheel geslaagde experimenten van de afgelopen dagen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)