jan 252011
 

Nog een receptje met inspiratie van “Smaakvrienden”. De vorige was direct goed, deze vraagt nog een betere afstemming van de verhoudingen van de gember en de balsamico-azijn.

 • 2 ons shiitake
 • 1 verse jonge prei
 • boter
 • 3 tl gembersiroop
 • 3 tl balsamicoazijn

Maak de shiitake schoon. De steeltjes blijven wat hard tijdens het bakken, dus die kun je er beter afhalen. Snijd in plakken. Snij de prei (vooral het wit en een beetje groen) in ringen en spoel die schoon.

Smoor eerst de shiitake in boter. Als ze gaar zijn, zet ze even opzij. Smoor een paar minuten voor opdienen de prei in weer wat boter en warm de paddenstoelen na een minuutje er bij op. Op smaak maken met de gembersiroop en de balsamico. Evt zout/peper. Opdienen zodra de prei een beetje zacht is.

Noot: gembersiroop staat in de afdeling Indische gerechten in de supermarkt. Dat is handig in huis te hebben als “zoetje” voor in diverse sauzen en mayonaises. Maar ongetwijfeld werkt dit recept ook met fijngehakte verse gember bij de paddenstoelen.

Voor een ander interessant recept met prei, zie hier:

prei met hazelnoten

  2 Responses to “Gesmoorde prei en shiitake”

 1. Net dit recept op, en ipv gembersiroop idd de verse gember erdoor gedaan. Erg lekker! Met wat biologische rijst gegeten. Bedankt voor het recept. Lekker en simpel en snel.

 2. Als je zoet niet lekker vindt is verse gember een heerlijk alternatief.
  Ben altijd op zoek naar groenterecepten en was dus nieuwsgierig naar “Prei met hazelnoten”.
  Klik je op die koppeling dan wordt je doorverwezen naar de website van Sanoma.
  Wat zij doen deugd niet, een andere koppeling gaf wel het beoogde recept, dus hopelijk hoef je niet je hele blog te controleren.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)