jul 232011
 

Nou ja, bouillabaisse? Zuppa di pesce: Vissoep. Dit is een recept van Aldo Zilli, Italiaanse kok in Londen. Voor 3 à 4 hoofdmaaltijden.

Ik had afgesproken dit vrijdag te maken samen met Jeannette, dus vrijdagochtend gingen we naar Schuitemaker in Katwijk. Dat is verreweg de populairste visboer in deze omgeving: op een vrijdagochtend is het er gigantisch druk.

Voor de soep kochten we 3 Rode Ponen, samen ruim 2 kg, lieten ze fileren en dan is er ongeveer 1/3 over: 800 gram. Dan nog zitten er wat graten aan die lastig te verwijderen zijn. Het vel is ook heel stug. Maar: als de vis gepocheerd is, dan is het makkelijker schoonmaken.

Ik had de vorige dag al een visbouillon gemaakt (zie bijvoorbeeld hier voor een recept)  van de resten van een hele grote kabeljauw en wat ander visafval – daar had ik misschien iets te veel groenten in gedaan, maar de bouillon was heel goed (en nog niet gezouten en gepeperd). Ondanks al die groentes beginnen we dit recept opnieuw met groentes.

  • het wit van 2 preien
  • 450 gram grote(re) ontvelde tomaten
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • paar eetlepels olijfolie.

Wees niet te gierig met de olie. Fruit daar de prei, ui, knof en tomaat in.

  • 1,25 liter visbouillon
  • sachet saffraan
  • [2 blaadjes laurier]
  • paar takjes tijm
  • 4 aardappels in schijfjes

Als het prei-mengsel zacht is, voeg de bouillon en de kruiden toe. Plus aardappelen, breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen.

  • de 800 gr filet van rode poon
  • zout /peper [+snuf cayenne peper]
  • citroen-basilicum

Pocheer nu de filets 5-8 minuten. Maak op smaak met zout en peper. Haal de filets er even uit, trek de grote graten er nu uit en verwijder het vel. Snij de vis in stukken en doe terug in de bouillabaisse. Opwarmen niet meer nodig. Dien op met blaadjes citroen-basilicum.

Commentaar: poon is een heerlijke vis, en dit gerecht laat de smaak van de poon heel goed uitkomen. Maar voor mensen die niet van graten houden is het minder geschikt, want hij is lastiger helemaal graatvrij te krijgen. Lekker met geroosterd knoflook-(stok)brood.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)