feb 022010
 

Hier heb ik al zo vaak over geblogd, waarom dan nog een keer? Wel, om in deze serie nog eens de versies op te schrijven die ik (a) op dit ogenblik de lekkerste vind, en die (b) met gemak in grotere aantallen kunnen worden gemaakt voor bij bijvoorbeeld een feestelijke borrel.

Per 12 heb je nodig: een goed met boter ingevette muffin-plaat (Hema) en een rol bladerdeeg van AH van 40 bij 24 cm. Verder helpt het een ronde uitsteekvorm van 9 cm doorsnede te hebben.

Oven voorverwarmen op 205 graden.

Leg het deeg plat op een werkvlak. Pas met het uitsteekrondje 12 niet overlappende cirkels af. Steek niet door, maar het gaat om het snel kunnen afpassen. Snij daarna met een mes rondom die cirkels 12 zeshoeken af. Het hoeft niet precies. Op deze manier verspil je maar weinig deeg.

Maak van elke zeshoek in een ingevet kuiltje in de muffin-plaat een bladerdeeg bakje. Onregelmatige rand vormt geen bezwaar, is zelfs de bedoeling. Daarna de vulling.

Variant 1: taleggio en paddenstoelen

Taleggio is een Italiaanse (zachte, half-pittige) kaas. Je hebt ruim 1,5 ons nodig.

  • 12 kastanje-champignons in 4 stukken gesneden
  • boter
  • 3 fijngesneden lente-uitjes (niet te groot)
  • 12 stukjes Taleggio á 15 gram
  • 1 ei en 8 cl room

Bak champignons in de boter. Klop ei en room goed door elkaar. Leg in elk bladerdeeg bakje achtereenvolgens champignons, lente-uitjes, kaas en verdeel daarna het ei-room mengsel over de 12 bakjes.

Dit gaat 20-25 minuten in de oven. Als het je lukt ze heel warm op te dienen, zal bij het doorsnijden de kaas er nog uit lopen!

Variant 2: geitenkaas en lente-ui

  • 2 ons geitenkaas,in kleine stukjes
  • 3-4 lente-uitjes in kleine stukjes
  • 1,5 ei en 8 cl room

Klop dit allemaal door elkaar en vul daarmee de bladerdeeg bakjes. Gaat even lang de oven in als de eerste variant.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)