nov 292009
 

Een parfait, leerde ik laatst op mijn kookcursus, is ijs zonder ijsmachine. Italiaans: semi-freddo. Had ik nooit eerder gemaakt, maar echt moeilijk is het niet. Ik maakte vandaag een kleine hoeveelheid met maar één ei. In grotere hoeveelheden kun je het eiwit apart kloppen, maar met één ei lukt dat niet. Het recept met de mango is van mijzelf, dus als je dit niet lekker vindt, ligt dat niet aan mijn docent.

Het vriespunt wordt bepaald door de hoeveelheid suiker en alcohol. Hoe meer, hoe lager, en dus hoe langer het duurt voordat de parfait klaar is.

Eén van de trucs is het ei met de suiker warm te kloppen (au bain Marie), tegen een graad of 40. Daarna moet je het verder kloppen tot het weer koud wordt. Waarom weet ik niet, maar het staat zo in bijna elk recept. De slagroom moet heel stevig opgeklopt worden. Anders wordt het geheel te dun.

Voor drie bakjes (drie of zes personen).

  • 1 ei
  • 30 gram suiker
  • 1,5 dl slagroom
  • 3/4 mango (verse, tot pulp gemalen in de blender)
  • sap van een halve citroen
  • een eetlepel cointreau.

Klop de room heel dik in een kom met de mixer.

Klop het ei met de suiker in een andere kom warm en luchtig met een garde, laat het daarna  met de mixer koud kloppen. Meng mango, citroen en cointreau goed door elkaar en roer dat goed door het ei-mengsel. Spatel voorzichtig maar grondig de opgeklopte room er door.

Vul drie soufflé-bakjes met het mengsel en zet een aantal uren in de vriezer. Voor gebruik een tiental minuten laten ontdooien.

Ik diende op met wat schilfers chocola en vijgen in port, maar die combinatie klopt nog niet helemaal. Beter gewoon met nog wat stukjes mango er bij? Verder, wel heel lekker!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)