nov 262009
 

Het is bijna winter: gisterenavond stond ik op kookles op proef al mijn eerste kerstdiner klaar te maken. Maar thuis maakte ik eerst ‘s-middags een quiche met ingrediënten die meer bij de huidige herfstmaand horen.

Quiche met paddenstoelen, walnoten en blauwschimmel geitenkaas

Er was nog een stuk Lady’s Blue over, die me qua smaak (romig en pittig) heel geschikt leek om een quiche mee te vullen. Hoeveel gram ik precies van de ingrediënten voor de vulling gebruikt heb, heb ik gisteren niet opgeschreven, dus dat is een beetje een gokje — maar zo nauw luistert dat ook niet. Wel bij de ingrediënten voor het deeg!

Deeg

  • 100 gram bloem
  • 130 gram volkorenmeel
  • 125 gram boter
  • 80 ml heel koud water
  • nog een beetje boter en bloem

Maak het deeg in de keukenmachine volgens eerdere aanwijzingen. Laat (minstens) een half uur in de koelkast afkoelen. Doe wat bloem over een plank, en rol het deeg uit tot een cirkelvormige lap van ongeveer 30 cm doorsnede. Vul de bodem en de randen van een beboterde quiche-vorm van 24 cm doorsnede met het deeg. Zorg dat de rand niet te dun wordt en een goede vorm krijgt. Prik de bodem in met een vork.

Bak “blind” (met een steunvulling) in een al voorverwarmde oven op 210 graden gedurende 15 minuten.

Haal uit de oven, laat iets afkoelen en verwijder de steunvulling. Zet de oven terug naar 180 graden.

Vulling

  • 300 gram gemengde seizoenspaddenstoelen
  • beetje boter
  • 50 gram geraspte gruyere kaas
  • 50 gram reepjes spek (bijvoorbeeld Zeeuws spek)
  • 50 gram walnoten, gehakt
  • 4 eieren
  • 200 ml room
  • 150 gram blauwschimmel geitenkaas (bij voorkeur Lady’s Blue) in blokjes

Bak de paddenstoelen in een beetje boter tot ze gaar zijn. Leg ze in de taartbodem. Daartussen komen de stukjes spek, de stukjes walnoot en de blokjes geitenkaas. Klop de eieren, de room en de geraspte gruyere los in een kom en schenk over de vulling heen.

Bakken

Bak nu ongeveer 30 minuten in de oven van 180 graden, de laatste tien minuten met een velletje aluminiumfolie over de vulling. Uit de oven de quiche wat laten afkoelen alvorens deze uit de vorm te halen.

  One Response to “Herfstige quiche”

  1. Ik heb echt een bloody hekel aan quiches. Maar toch… klinkt deze wel érg lekker!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)