dec 182008
 

“Dit moet je nu echt ook eens proberen”, had mijn vriendin Jeannette gezegd na mijn escapade van een paar dagen terug met de port en de Ras-el-Hanout. En inderdaad, de saus heeft er wat van weg. Dit recept is voor (ruim) 4 personen.

  • 800 gram kalkoendij (inclusief het bot)
  • 5 sjalotjes heel fijn gesnipperd
  • 125 gram gedroogde pruimen zonder pit
  • 50 gram mager rookspek in kleine blokjes
  • boter
  • het sap van 2 sinaasappels
  • 1 dl rode port
  • 1,5 dl rode wijn (ik nam een beaujolais, dus een hele lichte)
  • 2 dl kippenbouillon (uit de vriezer of van een blokje)
  • 2 takjes tijm
  • 2 (gedroogde) blaadjes laurier
  • 1 el maizena
  • peper en zout
  • een handvol fijngesneden platte peterselie

Ik begon met wat logistieke problemen: ik had te weinig sjalot, dus werd het een grote ui. De kippenbouillon uit de vriezer bleek Chinese kippenbouillon te zijn; niet geschikt, dus moest het van een blokje.

Bak de kalkoendij in de boter (niet te hoog vuur) in een stoofpan totdat de buitenkant een beetje bruin is. Als er nog vel op zit kan je er voor kiezen om het te laten zitten, maar dan niet vergeten het alsnog voor het opdienen te verwijderen. Dan bak je nog vijf minuten de sjalotjes en de spekjes mee, tot de sjalotjes zacht zijn. Voeg het sinaasappelsap toe, de pruimen, de port, wijn en bouillon. Kruid met de laurier en de tijm. Laat een uur (met de deksel er op) stoven. De kalkoen zal niet helemaal onder staan, dus elke 10 minuten even keren.

Na dat uur een papje maken van de maizena, de kalkoen even uit de saus halen, en de saus binden met het papje. Verwijder het vel van de kalkoen als dat nog niet gebeurd is, en snij het vlees los. Als het goed is gegaan, gaat dat heel makkelijk, en is het absoluut niet droog.

Tenslotte de saus op smaak brengen met wat zout en eventueel peper. Ik vond het al pittig genoeg zonder, dat komt dan door het spek en het bouillontabletje.

Roer vlees door de saus en dien op met wat fijn geknipte peterselie er over. Wij dienden het op met rijst en een simpele salade.

Ook al een kerst-waardig recept; wij aten er maar met z’n tweeën van, dus de andere helft gaat de vriezer in voor de 26e of 27e december.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)