aug 112013
 

Mr. Ooijers Lunch Kaart

Toen ik gisteren besloot kip te gaan roken moest ik een nog goed plekje bedenken om de rook niet in het merelnest in de tuin te laten komen. Maar helaas, het was niet nodig.

De uilen zijn terug.

Om kwart voor tien ‘s-avonds een enorm misbaar in de tuin, de merels waren werkelijk in alle staten. En daar zat hij, een (jonge?) ransuil, net als vorig jaar – in de lijsterbes. Met duikvluchten wisten de merels hem of haar daadwerkelijk een stukje weg te jagen. Na een kwartier vertrok hij, eerst aarzelend, daarna voor langer. Maar vanochtend hoorde ik geen gepiep meer uit het nest komen en vanmiddag waren de ouders vertrokken. 

Terug naar het recept. Het idee kwam van Jeannette, en zoals het zo vaak gaat kwamen er nog wat laatste aanpassingen bij.  De gerookte saus van Darina Allen komt uit een Ierse krant en vond ik zaterdagmiddag.

Zet een rookpan klaar om te roken, of gebruik de barbeque. Ik nam de Cobb.

Gerookte kipfilets en gerookte tomatensaus

  • 1,5 pond tomaten, doormidden gesneden en zaden er uit
  • 2 tenen knoflook, ontveld en gekneusd
  • 2 kipfilets, ingevet, en wat grof zeezout er over gewreven.
  • snippers van appelhout (niet te veel)

Leg de tomaten met het snijvalk naar beneden op het rooster, daarnaast de tenen knofllook en de kip. Op de Cobb gebruikte ik de verleng-ring, en dan gaat het echt langzaam. Ik liet het er een uur in. De kip was mooi gaar, sappig van binnen en licht gerookt. Draai de tomaten en de knoflook door een zeef en dik nog even in als het te dun is naar je zin. De saus wordt zeer geconcentreerd van smaak, zoet en licht gerookt. Heerlijk!

Wraps met zomergroentes en gerookte kip

  • blokjes meiknol
  • verse doperwten, verse capucijners, schijfjes wortel
  • oregano of basilicum
  • boter
  • wraps
  • sliertjes komkommer

Kook de stukjes meiknol vijf minuten. Smoor dan met de erwtjes, wortelen en kruiden 5 minuten in de boter. Doe de kip – in reepjes- er bij en warm goed op. Bak de wraps op een hete grilplaat 30 seconden aan elke kant.

Leg per persoon een wrap op een voorverwarmd bord. Smeer dun in met tomatensaus, en leg een mengsel groentes en kip op een helft. Vouw dicht of rol op. Besmeer de bovenkant met nog wat saus en garneer met de komkommer. Direct opdienen.

Heerlijk! Met heel mooie verse en zoete tonen van de groentes en de tomaat. De rooksmaak was heel licht: als je zelf rookt ruikt het vaak rokeriger dan dat het smaakt.

Omdat vrijwel alles van te voren gemaakt kan worden, is dit ook een prima recept voor een lunchkaart.

PS. je kunt de tomaten ook eerst roosteren in de oven, voor er een saus van te maken. Dat deed ik al vaker, zie bijvoorbeeld hier bij een lasagne.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)