dec 112013
 

Kort geleden maakte ik weer eens de bloemkoolcake a la Ottolenghi (nog steeds lekker!), en daardoor herinnerde ik mij de experimenten met hartige cakes van een paar jaar geleden. het leek mij tijd om ook eens de groentetaart die ik vaak maak in cake vorm uit te proberen. Dat lukte ook prima, en het heeft ook zo zoijn voordelen: door het ontbreken van een aparte bodem kun je ook makkelijk kleine mini-cakejes maken. Kleine quiches kan natuurlijk ook wel, maar dat is veel meer gepriegel. Een nadeel is er ook: het is een plakkerig deeg en verschillende laagjes maken is daardoor niet  makkelijk. Veel makkelijker om de groentes klein te snijden en met het deeg te vermengen.

De ingrediënten van boven naar beneden:

  • kleine peterselie wortel en aardappel: een half uur stomen
  • paarse wortel, dikker stuk peterselie wortel en verschillende kleuren bieten: een uur stomen
  • verse zilveruitjes en wortel (even smoren)
  • 1 ons spekjes (uitgebakken, niet op de foto).

Na het stomen de groentes in plakjes of blokjes snijden. Voor het deeg kun je de verhoudingen meel/eieren/boter wat variëren, het luistert niet zo nauw. De hoeveelheid kaas is eerder een kwestie van smaak.

  • 165 gr zelfrijzend bakmeel
  • 70 gr gesmolten boter
  • 3 eieren
  • 100 gram gemalen gruyere

Boter en eieren door elkaar klutsen, het meel er over zeven en de kaas er goed door roeren. In een ingevette taartvorm van 20 cm doorsneden een laagje deeg aanbrengen, dan plakjes groente en spekjes, deze goed er in drukken en dit een of twee keer herhalen. Ik doe steeds per laag een snufje zout en witte peper er over.

Alternatief: alles in blokjes snijden en gewoon door het deeg mengen.  Het geheel gaat 45 minuten in de hete lucht oven op 170-180 graden.

Tussen quiche en vake is het lastig kiezen. Het is allebei heerlijk, en beiden blijven wel een aantal dagen goed in de koelkast. Opwarmen gewoon in de magnetron.

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)