dec 292013
 

Zoals elk jaar maakte ik Gravad Lax met kerst. Het recept, als je het eenmaal gemaakt hebt, werkt kennelijk verslavend. Iets anders is de aankleding, daar moet in mijn gevoel elk jaar wat anders staan. Dit keer maakte ik er een simpel zoetzuur bij, geïnspireerd door Jonathan Karpathios.

Ik maakte het eerst op proef volgens zijn recept (1 dl water, 1 dl azijn, 1 ons suiker): dat was lekker maar voor mij (en niet alleen mij) veel te zoet. De volgende keer besloot ik minder suiker te gebruiken, maar vooral: te proeven. Dit werd het:

marinade

  • 1 dl water
  • 1 dl witte balsamico-azijn
  • ongeveer 25 gram suiker (naar smaak)

Los de suiker in het vocht op: even aan de kook brengen.  Proef wel of het zoet genoeg is. Doe dit mengsel in een maatbeker.

groentes

  • 150 gram komkommer
  • 150 gram rettich
  • 150 gram winterwortel

Snij alles mooi julienne (in dunne reepjes). Doe in de maatbeker bij de marinade en zorg dat het net onderstaat (goed aandrukken). Laat dan een uur staan en giet af. De groentes kunnen enkele dagen in een afgesloten bakje goed bewaard blijven.

Lekker en dit ga ik zeker vaker maken. Suggestie: doe er ook eens een reepje rode peper door.

 

  One Response to “Zoetzuur en Gravad lax”

  1. Heel erg bedankt voor deze recepten. Ik ga zeker de zalm spoedig proberen.
    Serveert u dit nog met een saus?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)