okt 032013
 

Verse vis in Jeruzalem is zoiets als water in de woestijn: zeldzaam. Ondanks dat staan in het boek “Jeruzalem” een paar lekkere visrecepten waarvan ik deze probeerde omdat ik het kruidenmengsel al in huis had.

Hawaij nam mijn schoondochter ooit voor me mee uit Israël. Het is een Jemenitisch mengsel, een beetje vergelijkbaar met Ras el Hanout. Meng gelijke delen zwarte peper, koriander zaad, komijn zaad, gemalen kardamon en geelwortel plus wat kruidnagel en maal dit fijn. Dat is een simpele zelfgemaakte versie. Voor dit recept heb je ongeveer 2 eetlepels nodig.

  • 2 eetlepels Hawaij
  • 30 gram fijngehakte peterselie
  • 2 grote tenen knoflook, fijn gehakt
  • 1/2 tl gedrooogde rode peper (poeder of vlokken)
  • sap van 1-1,5 citroen
  • 1/2 tl zout
  • 1 kilo stevige witte vis, in grove blokken

Meng alle ingrediënten in een grote kom en marineer daar de vis in, het liefst 6-12 uur, in de koelkast. Ik kocht vroeg in de ochtend Leng en Heek bij Schuitemaker, maar die vis is eigenlijk nog niet stevig genoeg, merkte ik later.

Door het zuur van de citroen gaart de vis al. Na het marineren dep je de vis droog, en doe je de stukken  op houten prikkers. Daarna moeten ze op een  heel hete grill-plaat of op de barbecue. Zeg 1,5-2 minuten per kant.

Het probleem met dit recept is dat de grill-plaat heel erg heet moet zijn; de vraag is of dat in een gewone keuken wel lukt. Ik had de ribbeltjesplaat gebruikt, en daar bleef de vis iets teveel vast zitten. Leng en Heek zijn misschien ook niet stevig genoeg – de structuur is toch te veel iets van kabeljauw.

De tweede portie heb ik daarom even door de bloem gehaald en in een vrijwel droge non-stick pan gebakken. Dat beviel beter. In beide gevallen is de smaak overigens prima. De gegrilde buitenkant en de door citroen gegaarde binnenkant vormen ook een mooi contrast.

Ik at er een simpele salade bij en wat brood. En twee van die overheerlijke grote garnalen van Schuitemaker.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)