jun 232012
 

Mei en juni – de mooiste maanden voor groente en fruit. Asperges, capucijners, aardbeien, ze hebben allemaal hun eigen periode waarin ze op hun best zijn.  Als je eens door mijn blogs van mei en juni bladert van de afgelopen paar jaar zie je wanneer bepaalde producten verschijnen.

Dit jaar is alles een paar weken later dan vorige jaren. Bijvoorbeeld kruisbessen, die had ik vorig jaar al op 13 juni. Vanochtend om 10 uur op de markt was er (voor het eerst) één kraampje dat drie doosjes had, voor vijf euro. Die zitten nu in de taart. Sorry, Kruts, ik ben vandaag even vreemd gegaan.

Het taartdeeg is van de BBC, maar heb ik geleerd van Klary Koopmans.

  •   175 gr gemalen amandelen
  •   175 gr boter
  •   140 gr kristalsuiker
  •   175 gr zelf rijzend bakmeel
  •   1 ei plus 1 dooier

Dit in de keukenmachine mengen tot een mooi deeg. Je kunt de boter het best even laten smelten, dat gaat het ’t makkelijkst. Het deeg is plakkerig en gaat in een springvorm met 20-24 cm doorsnede. Dat gaat het best met je vingers. Strijk het goed vlak en maak een randje.

  • 1 perssinaasappel (schil en sap)
  • 3 doosjes kruisbessen.
  • 3 blaadjes gelatine
  • 2 scheppen fijne suiker

Snijd de sinaasappelschil heel fijn en bedek daar de bodem van de taart mee. Daarop de kruisbessen waarvan de twee uiteindjes zijn verwijderd. Druk die bessen goed het deeg in en duw daarna het randje een beetje terug. Dit gaat een uur de oven in op 180 graden. Na 40 minuten moet je wellicht de bovenkant bedekken omdat die anders te donker wordt.

Week tegen het eind van de kooktijd 3 blaadjes gelatine en warm in een pannetje even het sap van de sinaasappel op met de suiker. Doe er evt. wat water bij. Haal van het vuur en los er de gelatine in op.

Als de taart uit de oven komt, schenk je het gelatinemengsel over het midden. Dit gaat dan de koeling om om snel af te koelen en op te laten stijven.

Het zuur-rinse van de kruisbessen combineert perfect met het zoetige deeg; de sinaasappel geeft een extra diepte aan de smaak. Al met al een uitermate geslaagd experiment.

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)