jul 042012
 

Vanochtend liep ik Dille & Kamille in, eigenlijk om te kijken naar wat rechthoekige bordjes, maar ik kwam thuis met twee verschillende ravioli-stekers (één vierkant, één ovaal), en een mooie rasp. Dus, hoewel ik in m’n eentje was vanavond maakte ik tijd voor een serieus experiment met een nieuw gerecht: ravioli volledig naar eigen recept.

Pasta-deeg:

 • 50 gram 00-bloem
 • 50 gram harde tarwe-bloem
 • 1 ei en
 • een snufje zout en een el olijfolie.

Maak een deeg, en bewaar in de koelkast in folie.

Vulling:

 • 1 ons wilde spinazie
 • 2 tenen knoflook fijngehakt
 • wat olie
 • 1 ons oesterzwammen (gehakt in kleinere stukjes)
 • 1 flinke el ricotta
 • verse gemalen peper en zout.

In een pan op een hoog vuur de knoflook en de spinazie in de olie garen (verdampen voor de spinazie). Even het vergiet in. In dezelfde pan met de rest van de olie de fijngehakte oesterzwammen gaar bakken. Druk zorgvuldig overal het vocht uit en meng in een kom met de ricotta en p/z.

Saus:

 • boter
 • rasp en sap van een halve limoen
Garnering:
 • oude kaas, gehakte platte peterselie

Smelt de boter en doe de limoen er door. Houd warm op de laagste stand van de (inductie-)kookplaat.

Ravioli maken, koken en opdienen:

Haal het deeg weer uit de koelkast, breek het in drie delen en haal het door de pasta-machine. Ik ging niet verder dan stand 7, dan blijft het nog een beetje hanteerbaar. Dan heb je dus een soort lasagna-lappen en daar steek ik met de ravioli-stekers mooie vormpjes uit. Doe een eetlepel vulling op de onderste helft van elk vormpje, vouw dicht en knijp de randen goed samen. Het bevochigen van de randen helpt maar zonder gaat ook. Om te bewaren kun je de ravioli bestuiven met wat meel. Dan kleeft het niet aan elkaar en het meel lost weer op bij het koken.

Koken: 2 minuten in kokend water tot de ravioli boven drijft. Uitlekken en opdienen met de saus, peterselie en geraspte oude kaas (met die nieuwe rasp). Het was zo goddelijk dat ik twee porties nam en daarmee genoeg had.

PS.: er is wel een probleem: dit is bijna een uur werk voor een voorgerecht voor twee personen, en het meeste werk zit in het snijden, vullen en dichtvouwen van de ravioli. Naar schatting zou ik voor 8 personen in  drie uur bezig zijn, en dat vind ik voorlopig te veel werk. Ik ga eens kijken hoe het sneller kan…

  2 Responses to “Ravioli, zelfgemaakt”

 1. Het water loopt me in de mond als ik deze mooie verse uitvoering zie. Vol eenvoud en vast tongstrelend heerlijk. En die oesterzwammen erin lijken me geweldig. Maar…ehh… ook mij is het al jaren te veel werk om ravioli helemaal zelf te maken, en geen idee hoe het sneller kan. Dus ik zie er meestal maar van af, zeker als ik gasten heb (jammer).

  De laatste keer dat ik, niet slechts een weekje zoals later, maar een half jaar in Italie was, is alweer bijna 20 jaar terug. In een bergdorpje boven Carrara was het. De dagelijkse, overdekte, markt was overladen met verse vis, net geschoten duiven, verse groenten en fruit. In een paar vergeten hoekjes stonden in micro-kraampjes “huisvrouwen” die een centje wilden bijverdienen. Die waren voor dag en dauw opgestaan (de markt opende reeds om 06.00 uur) om vers pasta-deeg te maken. Ze bewaarden het opgevouwen in koeltassen en verkochten het “per lapje”. Een “lapje” was voldoende voor een voorgerecht voor 4 personen, welke vorm je er ook uit wilde snijden. Snel naar je onderkomen terugrijden en in de koelkast leggen, en diezelfde dag nog bereiden. Héérlijk pasta-deeg was het, en het scheelde erg veel werk. je kon er zelf niet tegenop werken, qua tijd, kosten en kwaliteit.
  Geen idee of dat nu in Italie nog bestaat, maar in Nederland nooit tegengekomen.

  Groet, sanne

 2. Ik gebruik zo’n rechthoekig vormpje met 8 of 10 ravioli’s erin, dat gaat veel sneller. Lijkt een beetje op een poffertjes pan maar dan rechthoeken en met kartels voor deeg ingebouwd. Lap pasta erop, vullen erop (in de holletjes), nog een lap pasta. Daarna met de deegrollen er goed overheen en je vormpjes zijn klaar.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)