feb 262012
 

Gisteren maakte ik een buffet met twee hartige taarten, cannelloni en een salade buffet. Alles viel in de smaak, maar deze taart ging het hardst. het is een recept dat ik-weet-niet-hoe-lang-geleden ooit in de Libelle stond, afkomstig van ene Hetty Ventener(*), toen 30 jaar. Ze won er een grill-magnetron mee. Ik ben heel dicht bij het oorspronkelijke recept gebleven, ik heb alleen dat ene ei toegevoegd. Dat kan rustig worden weggelaten, maar het maakt de vulling iets steviger.

 • wat boter
 • rol bladerdeeg van 24*40 cm

Verwarm de oven vóór op 220 graden; bekleed een springvorm van 24 cm doorsnede met bakpapier en vet die in met wat boter. Zorg dat het bladerdeeg niet te slap is, teken de bodem van de vorm uit in het bladerdeeg, snijd dat uit en leg het op de bodem van de springvorm. Snijd van de rest drie repen deeg en plak dat tegen de wanden. Duw alles goed op en in elkaar. Prik wat gaatjes in het deeg op de bodem. Blind bakken is niet nodig. Zet wel koud weg tot de vulling klaar is.

 • 400  gram broccoli in kleine stukjes
 • 250 gram kerstomaatjes
 • 200 gram gerookte zalm in snippers
 • 250 gram romige brie
 • 100 gram parmezaan / pecorino (half half, snippertjes)
 • 1 losgeklopt ei.

Blancheer de broccoli 2 minuten in kokend zout water. Direct afspoelen met koud water en laten uitlekken. Halveer de tomaatjes en schep het vocht en de zaadjes uit de helften (met een kleine theelepel). Snijd de brie in hele kleine blokjes. Dat plakt, haal ze een beetje uit elkaar.

Bedek de deegbodem nu met de zalmsnippers. Leg daarop langs de rand een kring van kersentomaatjes, in het midden de broccolie. Vul de ruimtes ertussen met stukjes brie. Duw een beetje aan. Daarover het geklutste ei, de rest van de tomaten en broccoli en brie. Daarover het mengsel van parmezaan en pecorino. Strijk dat glad.

Gaat 20 minuten de oven in, dan de temperatuur terugbrengen tot 175 en weer 20 minuten. Warm opdienen.

(*) Ventener als achternaam is vreemd. Volgens het Meertens-instituut bestaat hij niet. Dus mijn speurtocht naar de bedenkster van dit recept is vooralsnog vergeefs.

  5 Responses to “Hartige taart met zalm, broccoli en brie”

 1. Zou het niet Fentener moeten zijn? Een heel bekende naam!

 2. Bedankt voor het heerlijke recept-lekkere zalm met versebroccoli en tomaatjes
  we hebben er van genoten. Gr, José

 3. Maak deze hartige taart al jaren. Is traditie op mijn verjaardag. Men verwacht deze taart gewoon haha. Ik heb het recept van de pagina van de familie Moens maar die bestaat niet meer zag ik net op internet. Verrukkelijk blijft de hartige taart wel. Ook koud is ie lekker. Ik doe er wel een stuk of 3 eieren door.

 4. Beste Jan ,

  Gisteren de zlm broccoli taart gemaakt,zag er perfect uit en iedereen vond het heeeerlijk,
  op naar je volgende recept !
  dank je wel

 5. De kinderen van 4 en 7 vonden het heerlijk! En dat is echt zeldzaam…
  Hartstikke bedankt.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)