nov 192011
 


Zwerven over de markt, met dit mooie herfstweer is dat een groot genoegen. Kip of wild bij van Bohemen, groente bij Kruts, en soms Mabroek, vis bij Harteveld. De slager op de Douzastraat zorgt voor goede kwaliteit vlees, wijn bij Wines & More naast de Garenmarkt. Soms naar Van Manen aan Tafel voor heerlijk brood. Dan naar huis om er iets nieuws van te maken – in dit geval een diner voor negen. En dan gezellig aan de grote tafel bij het prachtige schilderij van Harry Wich uit 1994 (“Debussy La Mer”).

Mijn gasten willen de recepten weten. Bij deze.

1. Aardappel-preisoep met cantharellen.

Vooraf de aardappel-preisoep met paddenstoelen, recept zie hier.

Ik ben nu echter uitgegaan van een zeer rijke zelfgemaakte kippen-groentebouillon. En dat kwam de smaak zeker ten goede. Nu is het bijna een koninginnesoep geworden, of een warme Vichysoisse, maar dan met paddenstoelen er in. Bieslook bovenop – dat is iets lekkerder dan peterselie.

2. Involtini

Eén goede verstaander had geraden wat ik ging maken: de involtini uit 2010.

Ik hield de vulling simpel: een velletje parmaham en plakje geitenkaas. Zachtjes gebraden in half boter/ half olie, daarna nagegaard in de oven. Erbij:

  • pommes dauphins gratiné (recept volgt)
  • aardappelpuree
  • snijbonen salade 
  • geblancheerde, daarna gegrilde groene bloemkoolroosjes met dragon en kaas

3. Combinatie-dessert

Naast wat vers fruit, een stukje bosbessentaart (zie hier ) en een stukje zelfgemaakte ijstaart. Dat laatste is in wezen een parfait, zie recept hieronder, alleen gebruikte ik nu hazelnoten. Bedek een lage taartvorm met bakpapier, maak op het bakpapier (spiegelbeeld!) een mooie tekening met chocolade en stort daar de parfait bovenop. Gaat een nacht in de vriezer. Er wordt nog flink over nagepraat. Wat was dat lekker!

Wijnen: een lichte rode Italiaanse Novello (Fiori) viel zeer in de smaak. De wit-drinkers kregen de oude vertrouwde Bishop’s Leap: een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)