sep 072011
 

Ik heb geen frituurpan, want op inductie kan het ook heel goed in een gewone pan. Als je maar voorzichtig bent.

Ik frituur meestal maar een kleine hoeveelheid, dus heel veel olie is er niet nodig. Dat doe ik in een kleine sauspan (16 of 18 cm doorsnede), met een thermometer die je op de rand van een pan kan clippen. De thermometer is essentiëel, de olie moet tegen de 180-190 graden zijn, en die temperatuur vasthouden lukt niet op het gevoel.

Maak de thermometer dus vast aan de rand. De punt mag niet op de bodem rusten, maar moet er enkele millimeters boven zijn. Giet ongeveer een halve liter neutrale olie in het pannetje. Warm op tot de benodigde temperatuur. Zet dan de inductieplaat op stand 7, en kijk even of de olie op temperatuur blijft.

Dan is het even opletten. Altijd maar een beetje tegelijk frituren, anders daalt de temperatuur te hard. Doe met een frituurspaan het eten in de hete olie, en zet de inductieplaat meteen op een hogere stand. De temperatuur daalt eerst even en gaat dan weer omhoog. Probeer hem zo dicht mogelijk te houden bij de gewenste temperatuur.

Dat is het. Na een paar minuten is het eten krokant gebakken en kan de volgende portie er in.

Na gebruik af laten koelen, en als de olie nog een keer gebruikt kan worden, deze bewaren in een fles.

Deze thermometer is minder geschikt als vleesthermometer, want is in de oven lastig af te lezen. Maar op de kookplaat een aanwinst.

 

  7 Responses to “Frituren”

 1. Goedemiddag Mr Ooijer,

  Wat er gebeurt is met u oude blog weet ik niet maar het is wel heeeeeeeeeeeel vervelend dat u de oude gegevens kwijt lijkt te zijn. Uw recepten vormden voor ons een belangrijke inspiratie bron.
  U schrijft dat u er niet meer bij kan. Misschien kan ik u een beetje helpen. Ik heb namelijk een feedreader lopen die de feeds verzameld. Zo ook die van u. Het blijkt nu dat ik van veel recepten de tekst kan lezen en kopiëren, helaas geld dit niet voor de foto’s.
  Als u er wat aan hebt dan hoor ik graag.
  Vriendelijke groeten,
  Paul

 2. Ik heb verschillende inductie platen geprobeerd maar de olie in de frituurpan komt niet boven de 140 graden uit. Ik gebruik een Fischer soeppan die 24 cm in doorsnede is en nog niet op gas was gebruikt. Ook pas een frituurpan van BK gekocht bij Hensbergen in Sliedrecht. Echter ook bij deze pan komt de olie niet boven de 145 graden. Ik gebruik nu een losse semi professionele inductie plaat van 3500 Watt maar het zelfde probleem. Is inductie wel geschikt voor frituren? Vreemd genoeg kan de temp. tot 220 graden ingesteld worden. Na deze constatering de pan maar op het gas gezet en nu geen probleem. Volgens de thermometer is nu wel 180 graden haalbaar. Heeft u een idee waarom dit niet wilt lukken?

  • Ik vind het wel vreemd dat het je niet lukt op inductie. Ik heb een gewone consumentenplaat en bij mij gaat het prima. Ook op de kookschool doen we het op deze wijze, en staat er gewoon een grote pan met een paar liter vet op.

   Is de thermometer wel goed, en doe je hem wel diep genoeg in de olie? Of misschien dat je het te lang te hoog laat staan en de plaat oververhit? Daar heb ik nooit last van gehad maar iets ander kan ik eigenlijk niet bedenken

 3. hallo,

  welke olie gebruikt hiervoor ?

  groet.

 4. Waar kan ik dezelfde thermometer kopen als op de foto?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)