mei 062011
 

Soms komt de inspiratie van alle kanten:- asperges met garnalen gisteren in de Volkskrant bij Marc; in Nederland gepelde garnalen vandaag bij Klootwijk in de NRC; Jeannette met wie ik een recept voor een aspergesoepje bespreek.

Dan maak ik hieruit iets wat ik zelf verzonnen dacht te hebben, maar het recept en met name het idee om er citroen door te doen komt toch grotendeels uit “lekker Hollands” van Yolanda van der Jagt. Daar kom ik pas achter als ik deze blog schrijf.

Voor vier personen:

  • 1 kg witte en verse asperges
  • snufje foelie
  • 1 dl room
  • scheut gevogeltefond
  • 180 gram Hollandse garnalen van de Waddenzee (Heiploeg)
  • 1/2 schil van een citroen geraspt
  • handje bladpeterselie fijn gesneden
  • z/p

Schil de asperges goed en neem met name de kontjes er ruim af. Kook de schillen en de kontjes met de foelie in wat water gedurende 25 minuten. Zeef. Dit is de asperge-bouillon.

Kook ondertussen de asperges in een ander pan in 10 minuten gaar. Snij de kopjes er ongeveer 4 cm onder de top af en snij de rest in stukjes. Doe die restjes in een pan met wat van het gevogelte-fond en wat van de asperge-bouillon. Mix met een staafmixer helemaal glad (dat kost flink tijd). Nog wat asperge-bouillon er bij, citroenrasp en room er door en even opkoken.

3/4 van de garnalen en aspergetopjes er door en weer opwarmen. Opdienen met peterselie en wat garnalen op de soep.

Verrukkelijk!!

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)