dec 262010
 

Al schreef ik niet zo veel hier de laatste weken, en al helemaal niet over typische kerstgerechten, de bezoekers weten deze site in december nog steeds te vinden. Zoals elk jaar is het de week voor kerstmis topdrukte hier. Mijn on-line statistieken geven een interessant inkijkje in wat de culinaire hobbyist dezer dagen bezig houdt.  Vrijwel iedereen komt binnen via Google, dus dit zijn ook natuurlijk wel de items van mij die in Google relatief hoog staan.

Top-drie in de categorie vlees en wild

Er springen er een paar echt uit. Heel duidelijk op de eerste plaats: een lamsrack. U heeft massaal, maar dan ook echt massaal gezocht naar lamsrack uit de oven. Ook om half zes op de 25e rennen er nog rijen bezoekers naar deze site om (kennelijk) nog even te controleren of het echt zo kort in de oven moet. Ja dus.

Tweede plaats en ook opvallend vaak werd er gezocht naar filet van gans (of hier). Opvallend, omdat gans een in ons land niet echt populair stuk wild is (in tegenstelling tot Engeland en Duitsland). Ten onrechte, vind ik dat natuurlijk: vooral de filets (die dus lijken op die van een wilde eend, maar veel groter zijn) zijn heel makkelijk en snel klaar te maken.

Verrassend op de derde plaats kwam het stoofpotje kalkoendij. Misschien omdat ik geen andere kalkoen recepten heb? Het is in ieder geval wel een aanrader!

Veel vraag was er ook naar lamsbout uit de oven (met tijm en honing of rozemarijn) en naar lamshaasje, naar hazenrug en hazenpeper.

Wat maakte ik zelf? Filets van springbok. Een gekweekt hert uiteraard uit Zuid-Afrika. De filets zijn iets steviger dan van een gewoon hert. Qua smaak is er weinig verschil. Ik maakte er een jus bij van demi-glace, port, rode wijn en een beetje 5-kruidenpoeder.

Top-drie voorgerechten

U ging vooral helemaal los op de coquilles. Als amuse met honing en sesamzaadjes (hier en hier), of gegrild (met limoen-hollandaise saus, of hier, in een wat oosters recept)

Opvallend is dat U toch weinig van mijn talrijke visrecepten gebruikt heeft. Alleen de zeebaars en antiboise heeft u vaak opgezocht (maar dat is dan ook een leuk recept).

Voor verse kreeft bent U nog een beetje bang. Ja het is bewerkelijk en duur, maar u kunt bijna alles de vorige dag klaar zetten, dus volgend jaar doen! Ik denk dat ik er met oudejaar wat van ga maken…

En wij? Wij hadden twee voorgerechten – of vijf, het is maar hoe je telt. Mijn dochter en haar vriend begonnen met een verrassend trio van een tapenade van Olijven en parmaham, een bouillon van bospaddestoelen met truffelolie, en een hapje tonijn met sesamzaadjes, soja-olie en wasibi mayonaise.

Ikzelf moest natuurlijk mijn zelfgemaakte gravad laks weer serveren – daar ontkom ik niet aan. Dit jaar profiteerden we van zeer verse (kweek)zalm van mijn visboer. Ik gebruikte alleen roze pepers, daardoor was de smaak ook nog iets subtieler dan andere jaren. Zie hier het marinade recept en hier de mierikswortelsaus die er bij hoort. Er bij, voor de afwisseling, een beetje rode-kool / mango salade, gerold in een plakje gerookte heilbot (zie hier).

Populaire toetjes

Mijn zoon (en vooral zijn vriendin) verrasten ons met drie kleine toetjes, gebaseerd op chocola. De recepten heb ik niet, maar ze smaakten uitstekend. Ook bij u, beste lezer, waren op deze site de chocolade toetjes ver uit het populairst. Maar ook op de al veel nagemaakte limoncello-taart wordt nog steeds gezocht.

Bijzonder was dat ook hier, in de aardbeien met witte chocola nog een beetje wasibi was verwerkt. Het was helemaal niet storend om niet alle gerechten op elkaar te hebben afgestemd. De verrassingsfactor is zo veel groter, we gaan dit volgend jaar weer doen. Want het was een genot om zo met zijn zessen culinair bezig te zijn.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)