dec 092010
 

Ergens op internet zag ik een recept voor een quiche met prei, en prompt kreeg ik trek en besloot ik er zelf een te maken. Maar waar stond het? Helaas kan ik dat niet meer terug vinden.

Dit recept is voor twee kleine taartvormen van 14 cm doorsnede. Dan lukt het net om met twee velletjes bladerdeeg en wat gefröbel één vormpje (bodem en rand) te bekleden. Verder is wat bakpapier handig.

  • twee (biologische) preien
  • 1 rode paprika
  • 1 kleine ui
  • 1 ons spekjes
  • zout / peper
  • 4 velletjes roomboterbladerdeeg uit de vriezer
  • beetje roomboter
  • room
  • 3 eieren

De biologische preien (van de woensdagmarkt in Leiden) ruiken pittiger en lekkerder dan die van AH. Volgens mij proef je het ook. Snij de twee preien in ringen en was ze goed.

Leg op de bodem van de taartvorm bakpapier. Vet de vorm in met boter. Maak van twee velletjes bladerdeeg een lap die er precies in past. Doe dit twee maal. Deeg op de bodem inprikken met een vork.

Bak in een beetje boter de spekjes uit, doe later de ui er bij en bak die even glazig. Dan stukjes paprika er bij. Zet vuur uit en meng met de prei-ringen. Vul de beide vormen met dit mengsel. Duw een beetje aan.

Tenslotte: klop drie eieren los en meng er 1,5-2 dl room door. Het is even uitmikken hoe veel er nodig is. Schenk dit mengsel in de taartvormen. Dit gaat ongeveer 35 minuten op 200 graden in de hete-lucht oven. Als de prei nog een beetje uitsteekt (zoals op de foto), moet je halverwege de kooktijd er een vel aluminium-folie over leggen.

’t Is een prima recept. We aten het bij in boter gebakken sliptong, Misschien een rare combinatie, maar het werkte wel. Heerlijk!

  One Response to “Kleine quiche met prei”

  1. Ik maak al jaren het recept van Elizabeth David uit The provincial cooking (nog in de Penguineditie). Zij noemt het Flan de poireaux à la Berrichonne. Heerlijk recept en een zeer gemakkelijk te maken deeg dat eigenlijk hoort bij de Tarte au fromage. De quiche wordt wel wat lager dan die op jouw foto.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)