apr 112008
 

Het menu was vanavond een stukje kip, een eendenborst, wat groentes en noedels. Dat is vooral veel voorbereiding, qua kooktijd stelt het niet zo veel voor. Het koken zelf vraagt wel weer flink wat concentratie omdat het zo snel gaat, zoals ik een vorige keer al had gezegd.

De kip werd kip in Gong Bao saus, uiteraard weer volgens Fuchsia Dunlop.

  • lente-ui, gember en knoflook,
  • sechuan en rode peper,
  • 175 gram kip in blokjes
  • geroosterde pinda’s.

Begin met het maken van de marinade. In dit geval gebruik ik echte maatlepels om het recept precies te volgen, pas als ik dit in de vingers heb kan het wel weer uit de losse pols. Een theelepel is 5 ml, een eetlepel is 15 ml.

  • 1/2 tl zout
  • 1 tl lichte soja-saus
  • 1 tl (shaoxing) kookwijn
  • 1,5 tl aardappelmeel
  • 1 el water

Maak een papje hiervan. Snij een kipfiletje van 175 gram in blokjes van 1,5 cm breed, hoog en diep en marineer ze. Snij drie lenteuitjes in stukjes van 1,5 cm lang en leg opzij. Maak twee tenen knoflook schoon en een qua volume gelijke hoeveelheid gember (ik gebruikte het dubbele). Neem een halve tl Sechuan pepers en twee gedroogde rode pepers ontdaan van de zaadjes. Neem tenslotte 30 gram ongezouten pinda’s en rooster die even in een koekenpan.

Vervolgens maken we de Gong Bao saus.

  • 3 tl suiker
  • 3/4 tl aardappelmeel
  • 1 tl donkere soja-saus
  • 1 tl lichte soja-saus
  • 3 tl donkere (Chinese) azijn
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el water

Roer alles goed door elkaar.

Nu maken we het gerecht in de wok. Er is verder alleen nog wat arachide-olie nodig. Maak een wok heel heet met een paar eetlepels olie.

  1. Fruit de pepers een paar seconden tot ze gaan geuren. Zet het vuur wat lager.
  2. Wok de kipblokjes (zonder de marinade, dus laat ze even uitlekken van tevoren).
  3. Als de kipblokjes wit zijn geworden, voeg de ui, knoflook en gember toe. Blijf een paar minuten roeren, dan moet de kip gaar zijn.
  4. Voeg al roerend de saus toe, deze wordt al snel dik en dan is het klaar. Serveer op een schaaltje en bestrooi met de pinda’s.

Commentaar

  • Het lijkt moeilijker en bewerkelijker dan het is.
  • Het oorspronkelijke recept bevat veel meer pepers dan ik gebruikte, maar toch vond vooral  S. het behoorlijk pittig. Dat komt waarschijnlijk vooral omdat je de pepers niet goed herkent, en je er dus in één hap te veel van kunt nemen. De volgende keer is het misschien handiger wat verse rode peper te gebruiken en die pas toe te voegen tegen het eind.
  • Verder vooral een fantastisch gerecht.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)