apr 092008
 

Dit is mijn derde probeersel uit “Sichuan Cooking”. De eerste waren twee, op het oog simpele, groentegerechtjes. Maar omdat alles in de, beter gezegd één wok wordt klaargemaakt, zijn zelfs simpele recepten een test voor je wok en wok-techniek. Zo gaan bij de “Spicy cucumber salad” de kruiden (pepers) een paar seconden in de wok, en daarna de reepjes komkommer tien seconden. Dus dan kan je je geen foutje veroorloven, want dan is de peper verbrand, of de komkommer gekookt.

Wat ook opvalt in deze manier van koken is dat de olie heel snel wordt ververst. In het volgende recept wordt de vis heel even aangebakken, en daarna wordt meteen de olie ververst. De vis wordt namelijk zo heet gebakken dat de olie moet roken. Zo heet krijg ik de wok overigens niet op mijn inductieplaat.


Ik maakte dit gerecht voor één persoon, dus moest ik de hoeveelheden verminderen. Een hele vis van ongeveer 750 gram was de bedoeling, maar dat was me uiteraard ook te veel. Ik had nog 4 mul filetjes liggen, samen een kleine 200 gram. In ieder geval qua kleur een mooie combinatie: rode mul met het groen van bosuitjes. Ik maakte ongeveer de helft van de saus uit het recept. Verder verwijs ik naar het recept in het boek (pagina 102-104).

Hoe het ging? De mul is natuurlijk zo gaar, dus de kooktijd kon verkort worden. Ik heb de mul al na een paar minuten weer uit de saus gehaald, en deze in zijn eentje nog een minuut of 6 laten doorkoken.

Hoewel het zeker niet één van de meest gepeperde gerechten uit dit boek is, vond ik het behoorlijk heet. Ook heeft de pasta een wat gefermenteerde bijsmaak (als trassi), daar moet je wel van houden. Zeker voor herhaling vatbaar (als je weet dat je gasten dit soort gerechten kunnen waarderen) met een hele zeebaars of zeebrasem!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)